
3 jajka
½ szkl. ciepłej wody
50 g startego żółtego sera
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
zioła prowansalskie,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g serka śmietankowego o smaku czosnkowym
8 plasterków szynki konserwowej
papryka czerwona
Ser ścieramy na drobnych oczkach. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy na przemian po jednym żółtku i po odrobinie wody, ciągle ubijając. Do masy jajecznej dodajemy koncentrat pomidorowy, starty ser, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz paprykę słodką i zioła, a kiedy składniki się połączą dodajemy obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na niskich obrotach do chwili połączenia się składników.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 10 – 15 minut. Upieczone ciasto lekko studzimy i rolujemy tak, jak na roladę. Po całkowitym wystygnięciu rozwijamy ciasto, smarujemy serkiem, na którym układamy plastry szynki , a przy dłuższej krawędzi paski papryki, następnie zwijamy ciasno. Roladę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Schłodzoną kroimy w plastry i podajemy np. z sosem czosnkowym.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie