Reklama

Rolada pomidorowa z szynką i paprykowym oczkiem

20/07/2025 15:38

Składniki:

3 jajka

½ szkl. ciepłej wody

50 g startego żółtego sera

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka papryki słodkiej

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek

zioła prowansalskie,

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g serka śmietankowego o smaku czosnkowym

8 plasterków szynki konserwowej

papryka czerwona

 

Sposób przygotowania:

Ser ścieramy na drobnych oczkach. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy na przemian  po jednym żółtku i po odrobinie wody, ciągle ubijając.  Do masy jajecznej dodajemy koncentrat pomidorowy, starty ser, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz paprykę słodką i zioła, a kiedy składniki się połączą dodajemy obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na niskich obrotach do chwili połączenia się składników.

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.  Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 10 – 15 minut. Upieczone ciasto lekko studzimy i rolujemy tak, jak na roladę. Po całkowitym wystygnięciu rozwijamy ciasto, smarujemy  serkiem, na którym układamy plastry szynki , a przy dłuższej krawędzi paski papryki, następnie zwijamy ciasno. Roladę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Schłodzoną kroimy w plastry i podajemy np. z sosem czosnkowym.

 

  Smacznego!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do