Reklama

Dla ciężko pracującego faceta i dla smakoszy tradycyjnych polskich potraw. Pyzy nadziewane mięsem

09/05/2024 11:58

Składniki:

Ziemniaki – 1600g

Mąka pszenna – 80g

Mięso mielone – 400g

Cebula – 1szt.

Jaja  - 1szt

Bułka (czerstwa) – 1szt.

Olej – 2łyżki

Słonina – 50g

Sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Przeprowadzamy obróbkę wstępną surowców. Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy. Ok. 600g ziemniaków gotujemy, a następnie studzimy.  Chłodne ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce. Odciskamy sok do miski, a po kilku minutach ostrożnie odlewamy sok, a pozostałą na dnie skrobię łączymy ze startymi ziemniakami, dodajemy gotowane, mąkę pszenną, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mięso i razem przesmażamy, a następnie zostawiamy do przestudzenia. Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy i mielimy razem z mięsem i cebulą. Do mięsa dodajemy jajo , przyprawy i wyrabiamy na gładką masę. Kawałki ciasta ziemniaczanego rozpłaszczamy w ręku, nakładamy nadzienie, zlepiamy i formujemy kule. Aby łatwiej się nam formowało możemy dłonie zwilżyć wodą.  Pyzy gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pyzy przepłukujemy gorącą wodą i podajemy polane stopioną słoniną i surówkami.

  Smacznego!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 16/05/2024 11:14
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do