
Składniki:
Ziemniaki – 1600g
Mąka pszenna – 80g
Mięso mielone – 400g
Cebula – 1szt.
Jaja - 1szt
Bułka (czerstwa) – 1szt.
Olej – 2łyżki
Słonina – 50g
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przeprowadzamy obróbkę wstępną surowców. Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy. Ok. 600g ziemniaków gotujemy, a następnie studzimy. Chłodne ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce. Odciskamy sok do miski, a po kilku minutach ostrożnie odlewamy sok, a pozostałą na dnie skrobię łączymy ze startymi ziemniakami, dodajemy gotowane, mąkę pszenną, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mięso i razem przesmażamy, a następnie zostawiamy do przestudzenia. Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy i mielimy razem z mięsem i cebulą. Do mięsa dodajemy jajo , przyprawy i wyrabiamy na gładką masę. Kawałki ciasta ziemniaczanego rozpłaszczamy w ręku, nakładamy nadzienie, zlepiamy i formujemy kule. Aby łatwiej się nam formowało możemy dłonie zwilżyć wodą. Pyzy gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pyzy przepłukujemy gorącą wodą i podajemy polane stopioną słoniną i surówkami.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie