
Składniki:
Bulion warzywny:
1,5 l wody
2 duże marchewki
2 duże pietruszki (korzeń)
½ selera
mały pęczek natki pietruszki
1 płaska łyżka soli
Pulpety:
2-3 łyżki oleju
1 duża cebula
700 g mięsa mielonego drobiowego
1 bułka czerstwa
2 małe jajka lub 1 duże
opcjonalnie 2-3 łyżki bułki tartej (do ustalenia gęstości)
1 płaska łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
większa szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Sos koperkowy:
250 ml śmietanki kremówki 30%
200 ml bulionu
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 mały ząbek czosnku
1/4 płaskiej łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 łyżeczki koperku
Przygotowanie:
Bulion:
Zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. Do wrzątku (ok. 1,5 l) dodajemy marchewki (2 większe sztuki), pietruszki (2 większe sztuki), 1/2 selera i płaską łyżkę soli. Gotujemy przez 30 minut na średniej mocy palnika. Pod sam koniec gotowania dodajemy 2 płaskie łyżki posiekanej natki pietruszki, a także opcjonalnie lubczyk świeży lub suszony (1 łyżka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odlewamy sobie szklankę bulionu.
Pulpety:
Na małą, rozgrzaną patelnię wlewamy olej (ok. 2-3 łyżki). Dodajemy drobno posiekaną dużą cebulę i smażymy do jej zeszklenia. Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem i po około 5 minutach odciskamy porządnie z nadmiaru wody. Rozdrabiamy je palcami.
Do miski wkładamy mięso mielone, jajka, sól, przyprawę do mięs (1/2 łyżeczki), zioła prowansalskie (1/2 łyżeczki), a także większą szczyptę pieprzu. Często dodaję także 2-3 łyżki bułki tartej, w zależności od gęstości masy mięsnej. Całość mieszamy dłońmi aż do powstania jednolitej masy. Dodajemy także przestudzoną, odcedzoną z oleju cebulę i ponownie mieszamy. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie pulpeciki ok. 4cm średnicy. Smażymy je przez chwilkę na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Lekko podsmażone pulpeciki wkładamy za pomocą łyżki do gorącego bulionu. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Wyjmujemy pulpety z bulionu.
Sos koperkowy:
W tym czasie kiedy gotują nam się pulpety przygotowujemy ekspresowy sos koperkowy. Na patelnię wlewamy 250 ml śmietanki kremówki. Gotujemy na małym ogniu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, solą i szczyptą pieprzu. W szklance mieszamy odlany wcześniej bulion (200 ml) z mąką pszenną. Wlewamy do gotującej się śmietanki. Gotujemy na małym lub średnim ogniu. Gdy lekko zgęstnieje to wrzucamy pulpeciki i całość mieszamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem czy suszonym lubczykiem, oregano. Pulpety bardzo dobrze smakują z ziemniakami puree lub kaszą jęczmienną czy gryczaną
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie