Reklama

Pulpety drobiowe w sosie koperkowym

24/05/2025 15:20

Składniki:

Bulion warzywny:

1,5 l wody

2 duże marchewki

2 duże pietruszki (korzeń)

½ selera

mały pęczek natki pietruszki

1 płaska łyżka soli

 

Pulpety:

2-3 łyżki oleju

1 duża cebula

700 g mięsa mielonego drobiowego

1 bułka czerstwa

2 małe jajka lub 1 duże

opcjonalnie 2-3 łyżki bułki tartej (do ustalenia gęstości)

1 płaska łyżeczka soli

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

większa szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Sos koperkowy:

250 ml śmietanki kremówki 30%

200 ml bulionu

1 płaska łyżka mąki pszennej

1 mały ząbek czosnku

1/4 płaskiej łyżeczki soli

szczypta pieprzu

2 łyżeczki koperku

Przygotowanie:

Bulion:

Zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. Do wrzątku (ok. 1,5 l) dodajemy marchewki (2 większe sztuki), pietruszki (2 większe sztuki), 1/2 selera i płaską łyżkę soli. Gotujemy przez 30 minut na średniej mocy palnika. Pod sam koniec gotowania dodajemy 2 płaskie łyżki posiekanej natki pietruszki, a także opcjonalnie lubczyk świeży lub suszony (1 łyżka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odlewamy sobie szklankę bulionu.

Pulpety:

Na małą, rozgrzaną patelnię wlewamy olej (ok. 2-3 łyżki). Dodajemy drobno posiekaną dużą cebulę i smażymy do jej zeszklenia. Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem i po około 5 minutach odciskamy porządnie z nadmiaru wody. Rozdrabiamy je palcami.

Do miski wkładamy mięso mielone, jajka, sól, przyprawę do mięs (1/2 łyżeczki), zioła prowansalskie (1/2 łyżeczki), a także większą szczyptę pieprzu. Często dodaję także 2-3 łyżki bułki tartej, w zależności od gęstości masy mięsnej. Całość mieszamy dłońmi aż do powstania jednolitej masy. Dodajemy także przestudzoną, odcedzoną z oleju cebulę i ponownie mieszamy.  Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie pulpeciki ok. 4cm średnicy. Smażymy je przez chwilkę na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Lekko podsmażone pulpeciki wkładamy za pomocą łyżki do gorącego bulionu. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Wyjmujemy pulpety z bulionu.

Sos koperkowy:

W tym czasie kiedy gotują nam się pulpety przygotowujemy ekspresowy sos koperkowy. Na patelnię wlewamy 250 ml śmietanki kremówki. Gotujemy na małym ogniu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, solą i szczyptą pieprzu. W szklance mieszamy odlany wcześniej bulion (200 ml) z mąką pszenną. Wlewamy do gotującej się śmietanki. Gotujemy na małym lub średnim ogniu. Gdy lekko zgęstnieje to wrzucamy pulpeciki i całość mieszamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem czy suszonym lubczykiem, oregano. Pulpety bardzo dobrze smakują z ziemniakami puree lub kaszą jęczmienną czy gryczaną

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do