
Składniki:
100 g czerwonej soczewicy
1 puszka krojonych pomidorów
3 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
100 ml śmietanki 30%,
posiekana natki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, w garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy suchą soczewicę, przyprawy i mieszamy. Wlewamy bulion i wszystko zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy do miękkości soczewicy przez ok. 15 minut. Dodajemy krojone pomidory z puszki i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut od czasu do czasu mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy z ognia, miksujemy i na koniec mieszamy ze śmietanką, porcjujemy i każdą porcję dekorujemy posiekaną zieleniną. Do zupy możemy podać również groszek ptysiowy.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie