Reklama

Przepis na rozgrzewająca zupę krem z pomidorów i soczewicy

07/02/2022 12:30

Składniki:

100 g czerwonej soczewicy

1 puszka krojonych pomidorów

3 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju rzepakowego

przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki

100 ml śmietanki 30%,

posiekana natki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, w garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy suchą soczewicę, przyprawy i mieszamy. Wlewamy bulion i wszystko zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy do miękkości soczewicy przez ok. 15 minut. Dodajemy krojone pomidory z puszki i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut od czasu do czasu mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy z ognia, miksujemy i na koniec mieszamy ze śmietanką, porcjujemy i każdą porcję dekorujemy posiekaną zieleniną. Do zupy możemy podać również groszek ptysiowy.

  Smacznego!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do