
420 g mąki pszennej
1 jajko
200 ml maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (420 g), a także dodajemy jajko, maślankę (200 ml), sodę (1 łyżeczka), sól (1 łyżeczka) oraz cukier (pół łyżeczki). Najpierw mieszamy za pomocą łyżki. Możesz opcjonalnie na tym etapie dodać rodzynki lub inne suszone owoce, jeżeli chcemy wypróbować wersję na słodko. Później zaczynamy zagniatać ciasto za pomocą dłoni. Ma powstać gładka, elastyczna kula (może się delikatnie kleić do rąk, ale nie podsypujemy zbytnio mąką). Blat podsypujemy lekko mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-2 cm. Wycinamy małe trójkąty nożem lub kółka za pomocą szerszej szklanki. Odstawiamy je na 10 minut (można je przykryć ściereczką). Na suchej patelni smażymy proziaki z obu stron (na małym ogniu).
Ewentualnie możemy upiec proziaki w piekarniku góra-dół w temp. 190 stopni przez ok. 10-20 min.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie