Reklama

Prosta i pyszna tarta z pieczarkami

25/10/2025 15:35

 

Składniki:

ciasto:

- 200 g mąki

- 100 g margaryny

- 1 jajko

- duża szczypta soli

- 2-3 łyżki zimnej wody

nadzienie:

- 20 dkg pieczarek

- 1 większa cebula

- 3-4 plasterki szynki

- 2 jajka

- 100 g gęstej śmietany

- 100 g sera żółtego

- sól, pieprz

- słodka papryka

Przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy aż odparuje sok. Dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, doprawiamy solą i pieprzem.

Po pół godziny ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty. Na tak przygotowany spód wykładamy farsz. Jajka roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną i startym na tarce o drobnym oczku żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na farsz. Posypujemy słodką papryką i układamy plasterki pieczarek. Zapiekamy 30 minut w 180 st.C.

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 25/10/2025 15:35
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do