
Tarta to jedno z tych dań, które cieszy się niesłabnącą popularnością. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale dziś proponujemy wersję z pieczarkami – prostą, smaczną i szybką do zrobienia. Jest idealna na kolację, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet jako danie na imprezę.
ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g margaryny
- 1 jajko
- duża szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody
nadzienie:
- 20 dkg pieczarek
- 1 większa cebula
- 3-4 plasterki szynki
- 2 jajka
- 100 g gęstej śmietany
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz
- słodka papryka
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy aż odparuje sok. Dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, doprawiamy solą i pieprzem.
Po pół godziny ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty. Na tak przygotowany spód wykładamy farsz. Jajka roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną i startym na tarce o drobnym oczku żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na farsz. Posypujemy słodką papryką i układamy plasterki pieczarek. Zapiekamy 30 minut w 180 st.C.
Tarta z pieczarkami to doskonała propozycja na każdą okazję. Można ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie komponuje się z lekką sałatką lub jako samodzielne danie. Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie