Reklama

Prosta i pyszna tarta z pieczarkami

20/10/2024 10:20

Tarta to jedno z tych dań, które cieszy się niesłabnącą popularnością. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale dziś proponujemy wersję z pieczarkami – prostą, smaczną i szybką do zrobienia. Jest idealna na kolację, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet jako danie na imprezę.

Składniki:

ciasto:

- 200 g mąki

- 100 g margaryny

- 1 jajko

- duża szczypta soli

- 2-3 łyżki zimnej wody

 

nadzienie:

- 20 dkg pieczarek

- 1 większa cebula

- 3-4 plasterki szynki

- 2 jajka

- 100 g gęstej śmietany

- 100 g sera żółtego

- sól, pieprz

- słodka papryka

 

Przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy aż odparuje sok. Dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, doprawiamy solą i pieprzem.

Po pół godziny ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty. Na tak przygotowany spód wykładamy farsz. Jajka roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną i startym na tarce o drobnym oczku żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na farsz. Posypujemy słodką papryką i układamy plasterki pieczarek. Zapiekamy 30 minut w 180 st.C.

Tarta z pieczarkami to doskonała propozycja na każdą okazję. Można ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie komponuje się z lekką sałatką lub jako samodzielne danie. Smacznego!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do