Reklama

Potrawka chińska z warzywami i kurczakiem

17/08/2025 13:33

Składniki

200 g ryżu (np. jaśminowego, długoziarnistego)

5-6 łyżek oleju roślinnego

2 filety z kurczaka (ok.500g)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

5 łyżek sosu sojowego jasnego

1 cebula

3 ząbki czosnku

4 jajka

1 marchewka

1/2 główki kapusty pekińskiej

1 papryka

sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru

3 łyżki soku z cytryny lub limonki

4 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

Zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu i odsączeniu, wysypujemy ryż na duży talerz lub półmisek i rozkładamy po całej powierzchni, aby całkowicie go ostudzić i osuszyć, od czasu do czasu mieszamy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki oleju roślinnego, a także mąkę ziemniaczaną i wszystko mieszamy. W woku lub dużej patelni z nieprzywierającą powłoką podgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy do zeszklenia co chwilę mieszając, pod koniec dodajemy czosnek. Odkładamy na talerz. Jaja wybijamy i roztrzepujemy. Na patelnię dajemy odrobinę oleju, gdy będzie gorący wlewamy połowę roztrzepanych jaj i smażymy omlet przez ok. pół minuty aż od spodu się zetnie i zacznie lekko rumienić. Wówczas przewracamy na drugą stronę i łopatką dzielimy go na mniejsze kawałeczki. Doprawiamy solą i po obsmażeniu wykładamy na talerz z cebulą. Tak samo postępujemy z pozostałą masą jajeczną smażąc drugi omlet. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i wkładamy kurczaka. Dokładnie obsmażamy z każdej strony. Zsuwamy mięso na bok, w wolne miejsce wkładamy obraną i pokrojoną w małą kosteczkę marchewkę. Smażymy mieszając co chwilę przez ok. 3 minuty. Dodajemy pokrojoną paprykę i znów co chwilę mieszając smażymy przez ok. 3 minuty. Dodajemy posiekaną kapustę pekińską, ryż oraz odłożoną cebulę. Wszystko smażymy co chwilę mieszając przez ok. 4 minuty. Pod koniec dodajemy usmażone jajka. W miseczce mieszamy pozostały sos sojowy z cukrem oraz sokiem z cytryny/limonki. Wlewamy na patelnię, mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę. Mieszamy z połową posiekanego szczypiorku, nakładamy porcje na talerze i posypujemy resztą szczypiorku. 

Smacznego

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do