
200 g ryżu (np. jaśminowego, długoziarnistego)
5-6 łyżek oleju roślinnego
2 filety z kurczaka (ok.500g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek sosu sojowego jasnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 jajka
1 marchewka
1/2 główki kapusty pekińskiej
1 papryka
sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
3 łyżki soku z cytryny lub limonki
4 łyżki posiekanego szczypiorku
Zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu i odsączeniu, wysypujemy ryż na duży talerz lub półmisek i rozkładamy po całej powierzchni, aby całkowicie go ostudzić i osuszyć, od czasu do czasu mieszamy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki oleju roślinnego, a także mąkę ziemniaczaną i wszystko mieszamy. W woku lub dużej patelni z nieprzywierającą powłoką podgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy do zeszklenia co chwilę mieszając, pod koniec dodajemy czosnek. Odkładamy na talerz. Jaja wybijamy i roztrzepujemy. Na patelnię dajemy odrobinę oleju, gdy będzie gorący wlewamy połowę roztrzepanych jaj i smażymy omlet przez ok. pół minuty aż od spodu się zetnie i zacznie lekko rumienić. Wówczas przewracamy na drugą stronę i łopatką dzielimy go na mniejsze kawałeczki. Doprawiamy solą i po obsmażeniu wykładamy na talerz z cebulą. Tak samo postępujemy z pozostałą masą jajeczną smażąc drugi omlet. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i wkładamy kurczaka. Dokładnie obsmażamy z każdej strony. Zsuwamy mięso na bok, w wolne miejsce wkładamy obraną i pokrojoną w małą kosteczkę marchewkę. Smażymy mieszając co chwilę przez ok. 3 minuty. Dodajemy pokrojoną paprykę i znów co chwilę mieszając smażymy przez ok. 3 minuty. Dodajemy posiekaną kapustę pekińską, ryż oraz odłożoną cebulę. Wszystko smażymy co chwilę mieszając przez ok. 4 minuty. Pod koniec dodajemy usmażone jajka. W miseczce mieszamy pozostały sos sojowy z cukrem oraz sokiem z cytryny/limonki. Wlewamy na patelnię, mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę. Mieszamy z połową posiekanego szczypiorku, nakładamy porcje na talerze i posypujemy resztą szczypiorku.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie