
Składniki:
- Tuńczyk w oleju- 200g
- duże pomidory, jednakowe- 5 szt.
- seler naciowy – 100g
- por – 100g
- dymka – 100g
- jajo ugotowane na twardo – 1 szt.
- groszek mrożony - 30 g
- papryka żółta, zielona i czerwona – po jednym strąku
- majonez – 60 g
- sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
Por, seler i dymkę kroimy w jak najcieńsze plasterki, a papryki w kostkę. Zagotowujemy w garnku wodę , wrzucamy groszek, gotujemy 5 min. Dodajemy pozostałe warzywa, oprócz pomidorów, i gotujemy 2 min. Odcedzamy i studzimy. Ugotowane na twardo jajko kroimy w kosteczkę dodajemy do warzyw, dodajemy jeszcze majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Kawałki tuńczyka odsączamy i łączymy z sałatką, lekko mieszamy widelcem. Pomidory dzielimy na połówki, wybieramy miąższ, siekamy i dodajemy jeszcze do sałatki. Połówki pomidorów napełniamy sałatką i ozdabiamy listkami selera naciowego.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!