
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła lub margaryny
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
Ponadto:
Marmolada różana
Białko do smarowania rogalików
Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Masło lub margarynę kroimy drobno i dodajemy do sypkich składników – siekamy razem. Białko oddzielamy od żółtka – białko odkładamy (potrzebne będzie do smarowania rogalików), żółtko dodajemy do ciasta. Odmierzamy 2 łyżki śmietany i dodajemy do pozostałych składników – szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na 4 części i schładzamy w lodówce zawinięte folią spożywczą przez ok. 30min.
Po tym czasie wyjmujemy pierwszą część formujemy w krążek i wałkujemy. Blat posypujemy mąką, aby nam się ciasto nie kleiło do stolnicy. Z ciasta wycinamy trójkąty, na środku każdego układamy ok. ½ łyżeczki marmolady i lekko rozsmarowujemy. Rolujemy ciasto zaczynając od podstawy trójkąta i formujemy rogalik. Powtarzamy czynności z resztą ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180℃ Rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do zrumienienia, ok. 15 – 20min.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie