Reklama

Półkruche rogaliki z różaną marmoladą

01/02/2025 14:22

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki cukru pudru

2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g masła lub margaryny

1 żółtko

2 łyżki kwaśnej śmietany

Ponadto:

Marmolada różana

Białko do smarowania rogalików

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Masło lub margarynę kroimy drobno i dodajemy do sypkich składników – siekamy razem. Białko oddzielamy od żółtka – białko odkładamy (potrzebne będzie do smarowania rogalików), żółtko dodajemy do ciasta. Odmierzamy 2 łyżki śmietany i dodajemy do pozostałych składników – szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na 4 części i schładzamy w lodówce zawinięte folią spożywczą przez ok. 30min.

Po tym czasie wyjmujemy pierwszą część formujemy w krążek i wałkujemy. Blat posypujemy mąką, aby nam się ciasto nie kleiło do stolnicy. Z ciasta wycinamy trójkąty, na środku każdego układamy ok. ½ łyżeczki marmolady i lekko rozsmarowujemy. Rolujemy ciasto zaczynając od podstawy trójkąta i formujemy rogalik. Powtarzamy czynności z resztą ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180℃ Rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do zrumienienia, ok. 15 – 20min. 

Smacznego!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do