Reklama

Plastry jabłek smażone w cieście drożdżowym 

05/09/2022 12:00

Składniki:

1 szklanka (150 g) mąki pszennej

1 szklanka (250 ml) mleka roślinnego

10 g świeżych drożdży lub 3 g (1 łyżeczka) suchych drożdży

1 łyżeczka (4 g) cukru

szczypta soli

4 jabłka

olej do smażenia

cukier puder( do posypania)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, oprócz jabłek, przekładamy do miski i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, tak, żeby drożdże się rozpuściły i nie było grudek. Odstawiamy na 10 minut. W między czasie obieramy jabłka, kroimy w plastry i wycinam gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Plastry jabłka zanurzamy w cieście i układamy na patelni. Smażymy około 6 minut (aż ładnie się zarumienią), po czym przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy jabłka z patelni, układamy na ręczniku papierowym i delikatnie dociskamy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smażymy kolejne partie, dolewając oleju jeśli będzie potrzebny. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do