Reklama

Pizza na spodzie z kalafiora- zdrowsza wersja tradycyjnej pizzy

17/10/2022 12:00

Składniki:

1 kalafior (ok. 600g) pokrojony na małe różyczki

1 jajko

50g startego sera

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki suszonego oregano

¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

2 łyżki sosu pomidorowego

dodatki według uznania (szynka, salami, pieczarki, ser, itp.)

Przygotowanie:

W blenderze, blendujemy kalafior na małe kawałki przypominające ryż. Przekładamy zblendowanego kalafiora na patelnię i podsmażamy około 5-8 minut, aż zrobi się miękki i lekko brązowy. Następnie przekładamy go na ściereczkę, aby pozbyć się wody, która wydzieli się w trakcie obróbki termicznej. Im kalafior bardziej suchy, tym lepiej. Po odpowiednim osuszeniu kawałków kalafiora umieszczamy je w misce, w której znajdują się pozostałe składniki i dobrze wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Wykładamy masę kalafiorową na blaszkę do pieczenia pizzy (ø30cm) lub zwykłą z piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia) i formujemy ciasto na kształt pizzy. Pieczemy w 220 ℃ przez 15 minut — aż pizza będzie lekko złota. Następnie wyjmujemy pizzę z piekarnika, układamy na niej wybrane przez siebie składniki (sos pomidorowy, szynkę lub salami, kukurydzę, pieczarki, ser…) i pieczemy przez kolejne 10 minut.

Smacznego!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do