Reklama

Piernikowa fantazja z dżemem porzeczkowym

21/01/2022 15:58

Julia Sabadosh, uczennica Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Trzcianie poleca wyśmienite ciasto w sam raz na niedzielny stół a jest nim „Piernikowa Fantazja z dżemem porzeczkowym”.

Potrzebne składniki na biszkopt to 8 jaj, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 220g mąki pszennej, 2 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Aby wykonać biszkopt musimy na sam początek oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i i ubijać, gdy piana będzie gęsta partiami wsypywać cukier i dalej ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać żółtka i znów miksować aż połączą się z pianą, na koniec wsypać wymieszane ze sobą mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec ok 30 minut w 180 st. C.

Kolejnym krokiem jest wykonanie kremu budyniowego na który składają się następujące składniki: 1,5 kostki masła, 3 budynie waniliowe bez cukru, 0,75 litra mleka, 3 łyżki cukru. Proszek budyniowy należy rozprowadzić w 3/4 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do wrzącego mleka wlać rozrobiony proszek budyniowy i mieszać do momentu aż się zagotuje. Gotowy budyń ostudzić. Miękkie masło miksować na najwyższych obrotach miksera na puch, a następnie dodać do niego stopniowo po łyżce budyniu i miksować aż się połączy.

Ostatnim etapem jest galaretka porzeczkowa i polewa. Do wykonania galaretki potrzebne będzie 2 galaretki o smaku owoców leśnych lub wiśniowe, 350g dżemu z czarnej porzeczki. Galaretki rozpuścić w pół litra gorącej wody a gdy przestygną wymieszać z dżemem. A polewa to: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, 2-3 łyżki mleka. Do połamanej czekolady dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

A by złożyć ciasto, biszkopt należy przekroić na pół. Jedną połowę posmarować połową kremu budyniowego. Na krem wyłożyć tężejąca galaretkę porzeczkową, a na nią pozostały krem i drugą część biszkoptu. Krem ciężko rozprowadzić równomiernie na galaretce więc lepiej posmarować drugą połowę biszkoptu i ostrożnie nałożyć go na galaretkę. Całość polać po wierzchu polewą czekoladową i zostawić do schłodzenia.

Smacznego.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do