Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, domowy wypiek, który zachwyci całą rodzinę, koniecznie wypróbuj przepis na oponki serowe! Te delikatne, puszyste i lekko chrupiące pączki z twarogiem to doskonała alternatywa dla tradycyjnych faworków czy pączków. Oponki serowe to świetna propozycja na rodzinne spotkania, Tłusty Czwartek czy po prostu słodką przekąskę do kawy. Spróbuj, a na pewno podbiją Twoje serce i kubki smakowe!
Oponki serowe są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, a ich smak przenosi nas do czasów dzieciństwa, kiedy babcia smażyła je na złoty kolor i obsypywała cukrem pudrem. Dodatek twarogu sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i lekko wilgotne w środku. Najlepiej smakują świeżo po usmażeniu, jeszcze lekko ciepłe.
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g twarogu
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 żółtka lub 1 jajko
- 100 g gęstej śmietany 12% w kubeczku lub jogurtu greckiego
oraz: około 1,5 litra oleju do smażenia, np. słonecznikowego, rzepakowego lub 1,5 kg smalcu
Mąkę przesiewamy razem z sodą, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser, cukier, wanilię, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Łączymy składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 - 1,5 cm. Wierzch oprószamy mąką gdyby się kleił. Wycinamy szklanką kółka o średnicy około 6 - 7 cm, w środku nakrętką wycinamy mniejsze kółeczka. Rozgrzewamy tłuszcz do około 175 stopni C. Wkładamy po kilka oponek i smażymy na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Wykładamy na ręczniki papierowe. Maczamy w lukrze lub posypujemy cukrem pudrem.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie