
Maliny możesz zastąpić innymi owocami: truskawkami, borówkami, mango czy brzoskwiniami. Mus sprawdzi się jako nadzienie do tortów, eklerek lub dodatek do bezy pavlova. Przechowuj w lodówce do 2 dni.
- maliny - 300 g (lub truskawki, mogą być mrożone)
- cukier - 1/4 szklanki
- jogurt grecki - 100 g
- śmietanka kremówka - 125 ml
- żelatyna - 3 łyżeczki
- świeże owoce - opcjonalnie (do środka musu i do ozdoby)
Maliny podgrzewamy z cukrem, do momentu, aż się zupełnie rozgotują. Miksujemy maliny na gładki krem lub możemy też przetrzeć owoce przez sitko, aby pozbyć się pestek i studzimy. Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody.
Do malin dodajemy jogurt i mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, dodajemy ją partiami do malin z jogurtem. Smakujemy i ewentualnie dodajemy nieco cukru pudru, jeśli deser okaże się zbyt kwaśny (to zależy od smaku użytych owoców). Następnie dodajemy żelatynę, upłynnioną w kąpieli wodnej. Mus porcjujemy do pucharków i chłodzimy do zestalenia. Możemy udekorować owocami i bitą śmietaną lub słodkim sosem np. waniliowym.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie