Reklama

Mus malinowy

06/07/2025 14:42

Maliny możesz zastąpić innymi owocami: truskawkami, borówkami, mango czy brzoskwiniami. Mus sprawdzi się jako nadzienie do tortów, eklerek lub dodatek do bezy pavlova. Przechowuj w lodówce do 2 dni.

Składniki:

- maliny - 300 g (lub truskawki, mogą być mrożone)

- cukier - 1/4 szklanki

- jogurt grecki - 100 g

- śmietanka kremówka - 125 ml

- żelatyna - 3 łyżeczki

- świeże owoce - opcjonalnie (do środka musu i do ozdoby)

 

Przygotowanie:

Maliny podgrzewamy z cukrem, do momentu, aż się zupełnie rozgotują. Miksujemy maliny na gładki krem lub możemy też przetrzeć owoce przez sitko, aby pozbyć się pestek i studzimy. Żelatynę namaczamy w małej ilości  zimnej wody.

Do malin dodajemy jogurt i mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, dodajemy ją partiami do malin z jogurtem. Smakujemy i ewentualnie dodajemy nieco cukru pudru, jeśli deser okaże się zbyt kwaśny (to zależy od smaku użytych owoców). Następnie dodajemy żelatynę, upłynnioną w kąpieli wodnej. Mus porcjujemy do pucharków i chłodzimy do zestalenia. Możemy udekorować owocami i bitą śmietaną lub słodkim sosem np. waniliowym.

 

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do