
250 g zwykłej mąki pszennej lub białej orkiszowej
150 g mąki pełnoziarnistej (razowej) pszennej lub orkiszowej
1/2 łyżki soli morskiej
250 ml ciepłej wody
30dkg świeżych drożdży lub saszetka suszonych (7g)
1 płaska łyżka cukru
2 łyżki oliwy extra vergine
mozzarella w kulce
sos pomidorowy
1 mały brokuł
kilka sztuk pieczarek
wędliny np.: szynka parmeńska, salami - opcjonalnie
rukola, pomidorki koktajlowe - opcjonalnie
Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 -15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z solą, robimy wgłębienie w środku i wlewamy w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniamy łyżką mąkę do środka i przez 2 - 3 minuty mieszamy składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę. Połączone składniki wykładamy na stolnicę, oprószoną mąką. Wyrabiamy przez ok. 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i chwilę zagniatamy, formujemy kulę i dzielimy na 6-8 części, formujemy kulki, układamy przy końcu stolnicy i przykrywamy ściereczką.
Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury np. 250°C + termoobieg.
Wyjmujemy części ciasta i delikatnie rozciągamy każdą na okrąg o średnicy ok. 12 – 15cm. Placki kładziemy na podsypanej mąką desce, lub też układamy w blaszkach do pieczenia, wysmarowanych oliwą, lub wyłożonych papierem do pieczenia. Przygotowane krążki ciasta smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy rozdrobnioną mozzarellą, układamy różyczki brokułu i pieczemy przez ok. 10-12 minut, aż brzegi będą lekko zrumienione. Jeżeli dodajemy wędliny suszone, to na sam koniec pieczenia. Po upieczeniu możemy posypać rukolą oraz połówkami pomidorków koktajlowych.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie