Reklama

Mini deserki banofee-słodka przyjemność w małym formacie

30/11/2024 15:38

Banoffee to klasyczny brytyjski deser, który od lat podbija serca miłośników słodkości na całym świecie. To połączenie kruchego spodu, słodkiego karmelu, bananów i puszystej śmietany, które tworzy harmonijną kompozycję smaków. Tym razem prezentujemy wersję w formie mini deserów – idealnych na imprezy, spotkania z bliskimi lub po prostu jako małą chwilę przyjemności.

Składniki:

(na 15szt. deserków  - pojemniczki pojemności 100 lub 150ml)

łyżeczka soku z cytryny

2 banany

kilka łyżek masy kajmakowej

kilka okrągłych biszkoptów

150 ml śmietanki kremówki 30%

250 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

3 łyżki płatków migdałowych

 

Przygotowanie:

Banany kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny (aby nie ciemniały). Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę miksujemy z dwoma łyżkami cukru pudru, po chwili dodajemy 250 g mascarpone i ponownie miksujemy. Do każdego pojemniczka wsypujemy na dno po jednym biszkopcie posiekanym w kosteczkę. Następnie nakładamy po jednej łyżce bananów i kremu, na krem wykładamy po płaskiej łyżeczce masy kajmakowej. Wierzch dekorujemy podprażonymi płatkami migdałowymi.

 

Dlaczego warto?

Mini deserki banoffee to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także świetna opcja na szybką i efektowną słodkość. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a każdy gość będzie zachwycony tym smakiem i formą podania. Dzięki niewielkim porcjom są idealne nawet dla osób dbających o linię – wystarczy jeden mały kubeczek, by poczuć pełnię szczęścia.

Zainspiruj się i zaskocz swoich bliskich tym prostym, a jednocześnie wyrafinowanym deserem!

Smacznego!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do