
Banoffee to klasyczny brytyjski deser, który od lat podbija serca miłośników słodkości na całym świecie. To połączenie kruchego spodu, słodkiego karmelu, bananów i puszystej śmietany, które tworzy harmonijną kompozycję smaków. Tym razem prezentujemy wersję w formie mini deserów – idealnych na imprezy, spotkania z bliskimi lub po prostu jako małą chwilę przyjemności.
(na 15szt. deserków - pojemniczki pojemności 100 lub 150ml)
łyżeczka soku z cytryny
2 banany
kilka łyżek masy kajmakowej
kilka okrągłych biszkoptów
150 ml śmietanki kremówki 30%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki płatków migdałowych
Banany kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny (aby nie ciemniały). Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę miksujemy z dwoma łyżkami cukru pudru, po chwili dodajemy 250 g mascarpone i ponownie miksujemy. Do każdego pojemniczka wsypujemy na dno po jednym biszkopcie posiekanym w kosteczkę. Następnie nakładamy po jednej łyżce bananów i kremu, na krem wykładamy po płaskiej łyżeczce masy kajmakowej. Wierzch dekorujemy podprażonymi płatkami migdałowymi.
Mini deserki banoffee to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także świetna opcja na szybką i efektowną słodkość. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a każdy gość będzie zachwycony tym smakiem i formą podania. Dzięki niewielkim porcjom są idealne nawet dla osób dbających o linię – wystarczy jeden mały kubeczek, by poczuć pełnię szczęścia.
Zainspiruj się i zaskocz swoich bliskich tym prostym, a jednocześnie wyrafinowanym deserem!
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie