Marchewkowe kluski śląskie to doskonały sposób na urozmaicenie tradycyjnych potraw i wprowadzenie odrobiny koloru do kuchni. Idealne na niedzielny obiad w gronie rodziny, stanowią zdrową i smaczną alternatywę dla klasycznej wersji tego popularnego dania.
Marchew to skarbnica beta-karotenu, który wspiera zdrowie oczu i poprawia kondycję skóry. Dodatek marchewki wzbogaca kluski w witaminy, a także nadaje im lekko słodki smak, który doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i sosami, zarówno grzybowymi, jak i pomidorowymi.
1 kg ziemniaków
2 średnie marchewki
ok. 250g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka kurkumy
1 jajko
Ziemniaki z marchewką obieramy i płuczemy. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i ciepłe przeciskamy przez praskę. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Puree ziemniaczane przekładamy do miski i wyrównujemy. Masę dzielimy na 4 równe części, wyciągamy jedną część i rozkładamy ją na pozostałych trzech, wyrównujemy. Puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną z dodatkiem kurkumy tak, by stanowiła pełną część wcześniej wyjętej masy z ziemniaków. Do całości dodajemy jajko i dokładamy startą marchewkę. Wyrabiamy całość na gładką, sprężystą masę. Odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy kulki. W każdej klusce na środku robimy wgłębienie palcem, odkładamy na blat podsypany niewielką ilością mąki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Zmniejszamy ogień na minimum, partiami wrzucamy kluski. Gotujemy od czasu wypłynięcia klusek na wierzch około 2-3 min. Podajemy polane roztopionym, zrumienionym masłem.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie