
boczek wędzony – 250g
cebula – 1 szt.
fasola biała – 1 puszka
pesto zielone – 1 słoiczek ok. 100g
makaron np. muszelki – 400g
sól, pieprz – do smaku
do dekoracji: bazylia świeża, paski boczku
Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni do wytopienia tłuszczu i lekkiego zrumienienia. Następnie zdejmujemy z patelni, zostawiając tłuszcz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na wytopionym tłuszczu do zeszklenia (jeżeli boczek jest chudy i wytopi się mało tłuszczu, możemy dodać odrobinę masła klarowanego). Następnie dodajemy fasolę białą oraz pesto – wszystko mieszamy do zagotowania. Dodajemy boczek i mieszamy całość. Makaron gotujemy wg. przepisu odcedzamy i dodajemy do sosu. Warto odlać sobie trochę wody z gotowania makaronu, aby uregulować nią gęstość potrawy. Całość porcjujemy i dekorujemy świeżą bazylią i paskami zrumienionego boczku.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie