Reklama

Makaron z pesto, fasolą i boczkiem

29/06/2025 14:44

Składniki:

boczek wędzony – 250g

cebula – 1 szt.

fasola biała – 1 puszka

pesto zielone – 1 słoiczek ok. 100g

makaron np. muszelki – 400g

sól, pieprz – do smaku

do dekoracji: bazylia świeża, paski boczku

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni do wytopienia tłuszczu i lekkiego zrumienienia. Następnie zdejmujemy z patelni, zostawiając tłuszcz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na wytopionym tłuszczu do zeszklenia (jeżeli boczek jest chudy i wytopi się mało tłuszczu, możemy dodać odrobinę masła klarowanego). Następnie dodajemy fasolę białą oraz pesto – wszystko mieszamy do zagotowania. Dodajemy boczek i mieszamy całość. Makaron gotujemy wg. przepisu odcedzamy i dodajemy do sosu. Warto odlać sobie trochę wody z gotowania makaronu, aby uregulować nią gęstość potrawy. Całość porcjujemy i dekorujemy świeżą bazylią i paskami zrumienionego boczku.

  Smacznego

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do