
Makaron z kremowym sosem z dodatkiem cukinii i pomidora jest naprawdę wyśmienitym pomysłem na obiad. Dość łatwy w przygotowaniu, zachwyci swoim smakiem i jednocześnie pozwoli na podanie na talerzu zdrowych warzyw. Do przygotowania tego dania, jak i wielu innych sosów, przyda Ci się patelnia z nieprzywierającą powłoką.
1 opakowanie makaronu np. tagliatelle
1-2 cukinie (zależnie od wielkości)
5 szt. pomidorów np. lima lub 1 puszka pomidorów krojonych
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
1 szt. sera typu feta
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie lub włoskie
Zaczynamy od ugotowania makaronu zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzając makaron zostawiamy trochę wody, która posłuży do ustalenia gęstości sosu. W czasie gdy gotuje się makaron, przygotowujemy sos. Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy na mniejsze części. Cukinię obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebulę i czosnek ok. 2min. Dodajemy pomidory i smażymy aż puszczą sok, wtedy dodajemy cukinię i ogrzewamy wszystko do zmięknięcia cukinii. Następnie warzywa blendujemy z serem feta, przyprawiamy do smaku, jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy wodę pozostałą po odcedzeniu makaronu do ustalenia gęstości. Mieszamy sos z ugotowanym makaronem i podajemy. Do dekoracji możemy użyć tartego twardego sera np. bursztyn lub parmezan i listków bazylii.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie