Reklama

Makaron w kremowym sosie z cukinii i pomidorów

21/09/2024 11:45

Makaron z kremowym sosem z dodatkiem cukinii i pomidora jest naprawdę wyśmienitym pomysłem na obiad. Dość łatwy w przygotowaniu, zachwyci swoim smakiem i jednocześnie pozwoli na podanie na talerzu zdrowych warzyw. Do przygotowania tego dania, jak i wielu innych sosów, przyda Ci się patelnia z nieprzywierającą powłoką.

Składniki:

1 opakowanie makaronu np. tagliatelle

1-2 cukinie (zależnie od wielkości)

5 szt. pomidorów np. lima lub 1 puszka pomidorów krojonych

1 cebula

2 - 3 ząbki czosnku

1 szt. sera typu feta

3 łyżki oliwy z oliwek

Sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie lub włoskie

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania makaronu zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzając makaron zostawiamy trochę wody, która posłuży do ustalenia gęstości sosu. W czasie gdy gotuje się makaron, przygotowujemy sos. Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy na mniejsze części. Cukinię obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebulę i czosnek ok. 2min. Dodajemy pomidory i smażymy aż puszczą sok, wtedy dodajemy cukinię i ogrzewamy wszystko do zmięknięcia cukinii. Następnie warzywa blendujemy z serem feta, przyprawiamy do smaku, jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy wodę pozostałą po odcedzeniu makaronu do ustalenia gęstości. Mieszamy sos z ugotowanym makaronem i podajemy. Do dekoracji możemy użyć tartego twardego sera np. bursztyn lub parmezan i listków bazylii.

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do