Reklama

Leczo z kaszą kuskus – idealny pomysł na szybki i zdrowy obiad!

18/01/2025 13:11

Leczo to jedno z tych dań, które kojarzy się z domowym ciepłem i prostotą przygotowania. Tym razem proponujemy nieco inną wersję tego klasycznego dania – z dodatkiem kaszy kuskus. To świetna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków, ryżu czy makaronu, która dodaje daniu lekkości i odżywczego charakteru.

 

Składniki:

1 puszka fasoli czerwonej

2 średnie cukinie

250 g pieczarek

1/2 szklanki kaszy kuskus

oliwa z oliwek

do smaku - sól i pieprz, papryka ostra

świeża mięta opcjonalnie

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę, a pieczarki w plasterki. Na gorącą patelnię skropioną oliwą wrzucamy warzywa. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy czerwoną fasolkę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy ok. 10 min. pilnując, aby cukinia się nie rozpadła. Kilka minut przed końcem duszenia namaczamy kaszę w gorącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotową kaszę mieszamy z leczo. Gotową potrawę możemy udekorować  posiekaną świeżą miętą lub np. rukolą.

Dlaczego warto spróbować?

Leczo z kaszą kuskus to danie szybkie, smaczne i pełne wartości odżywczych. Kuskus jest lekkostrawny i dostarcza energii, a warzywa są bogate w witaminy i minerały. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub zdrowy posiłek do pracy.

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 18/01/2025 13:11
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do