
Leczo to jedno z tych dań, które kojarzy się z domowym ciepłem i prostotą przygotowania. Tym razem proponujemy nieco inną wersję tego klasycznego dania – z dodatkiem kaszy kuskus. To świetna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków, ryżu czy makaronu, która dodaje daniu lekkości i odżywczego charakteru.
1 puszka fasoli czerwonej
2 średnie cukinie
250 g pieczarek
1/2 szklanki kaszy kuskus
oliwa z oliwek
do smaku - sól i pieprz, papryka ostra
świeża mięta opcjonalnie
Cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę, a pieczarki w plasterki. Na gorącą patelnię skropioną oliwą wrzucamy warzywa. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy czerwoną fasolkę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy ok. 10 min. pilnując, aby cukinia się nie rozpadła. Kilka minut przed końcem duszenia namaczamy kaszę w gorącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotową kaszę mieszamy z leczo. Gotową potrawę możemy udekorować posiekaną świeżą miętą lub np. rukolą.
Leczo z kaszą kuskus to danie szybkie, smaczne i pełne wartości odżywczych. Kuskus jest lekkostrawny i dostarcza energii, a warzywa są bogate w witaminy i minerały. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub zdrowy posiłek do pracy.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie