Reklama

Kulebiak

07/06/2025 18:35

Składniki na ciasto drożdżowe:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

30 g świeżych drożdży

3 łyżki masła

2 jaja

po łyżeczce soli i cukru

Składniki na farsz:

500 g kiszonej kapusty

250 gram pieczarek

1 cebula

pół marchewki

3 łyżki oleju

1-1,5 szklanki wody

1 jajo

przyprawy: 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego,

pieprz, sól – do smaku

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania farszu. Kiszoną kapustę rozdrabniamy i zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, a pieczarki kroimy w plasterki. Na oleju podsmażamy cebulę i dodajemy pieczarki i marchew, smażymy do odparowania wody. Odstawiamy do wystudzenia. Kapustę odcedzamy i studzimy.

W tym czasie, sporządzamy ciasto. Mleko podgrzewamy. Odmierzamy ok. ½ ilości mleka i dodajemy drożdże oraz taką ilość mąki aby rozczyn uzyskał konsystencję gęstej śmietany, zostawiamy do wyrośnięcia. Jedno całe jajo i jedno żółtko ubijamy z cukrem. Białko zostawiamy do posmarowania wierzchu kulebiaka. Masło rozpuszczamy. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite jaja, mleko, sól i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ostudzone składniki farszu mieszamy razem, doprawiamy, dodajemy jajko i mieszamy. Jeżeli farsz wyjdzie zbyt rzadki możemy dodać odrobinę bułki tartej. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm rozkładamy na nim farsz i zwijamy w rulon, wierzch smarujemy rozmąconym białkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 190℃ przez ok.45min. Po upieczeniu kroimy w plastry o grubości ok. 2-3cm.

Kulebiaki można podawać jako dodatek do barszczu czerwonego.

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do