
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
30 g świeżych drożdży
3 łyżki masła
2 jaja
po łyżeczce soli i cukru
500 g kiszonej kapusty
250 gram pieczarek
1 cebula
pół marchewki
3 łyżki oleju
1-1,5 szklanki wody
1 jajo
przyprawy: 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego,
pieprz, sól – do smaku
Zaczynamy od przygotowania farszu. Kiszoną kapustę rozdrabniamy i zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, a pieczarki kroimy w plasterki. Na oleju podsmażamy cebulę i dodajemy pieczarki i marchew, smażymy do odparowania wody. Odstawiamy do wystudzenia. Kapustę odcedzamy i studzimy.
W tym czasie, sporządzamy ciasto. Mleko podgrzewamy. Odmierzamy ok. ½ ilości mleka i dodajemy drożdże oraz taką ilość mąki aby rozczyn uzyskał konsystencję gęstej śmietany, zostawiamy do wyrośnięcia. Jedno całe jajo i jedno żółtko ubijamy z cukrem. Białko zostawiamy do posmarowania wierzchu kulebiaka. Masło rozpuszczamy. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite jaja, mleko, sól i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ostudzone składniki farszu mieszamy razem, doprawiamy, dodajemy jajko i mieszamy. Jeżeli farsz wyjdzie zbyt rzadki możemy dodać odrobinę bułki tartej. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm rozkładamy na nim farsz i zwijamy w rulon, wierzch smarujemy rozmąconym białkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 190℃ przez ok.45min. Po upieczeniu kroimy w plastry o grubości ok. 2-3cm.
Kulebiaki można podawać jako dodatek do barszczu czerwonego.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie