Reklama

Ktoś podarował ci pomidory i nie wiesz co z nimi zrobić? To może zupa krem paprykowo-pomidorowy

16/10/2023 13:13

Składniki:

3 czerwone papryki

1 puszka pomidorów

1 ząbek czosnku

1 duża cebula

1 szklanka bulionu

1/3 łyżeczki chili

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

sól i pieprz

śmietana

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Paprykę umyć, pokroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarować lekko oliwą. Piec ok. 30 min. Skóra powinna być pomarszczona, a nawet zczerniała. Po wyjęciu z piekarnika włożyć paprykę do foliowej torebki i szczelnie zamknąć. Odczekać kilkanaście minut. Następnie obrać paprykę ze skórki i pokroić w kostkę.

Posiekać cebulę i czosnek. Do rondla nalać oliwę i na rozgrzaną wrzucać cebulę. Gdy się zeszkli, dodać czosnek i słodką paprykę oraz chili. Mieszać.

Dodać do garnka paprykę, pomidory z puszki oraz bulion. Dusić ok. 15 min. Zblendować zupę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wielbiciele ostrych potraw mogą dodać jeszcze chili.

Zupę podawać z kleksem śmietany, listkiem pietruszki lub bazylii.

 Smacznego!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 16/05/2024 11:30
Reklama

Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do