
4 jajka,
4 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
1 mała puszka masy krówkowej,
1 ½ dużej paczki krakersów z Lajkonika,
10 dag płatków migdałowych.
2 żółtka,
3 całe jajka,
3 łyżki mąki pszennej,
2 cukry wanilinowe,
½ szklanki cukru kryształu,
½ litra mleka,
1 kostka masła.
½ litra śmietanki kremówki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
1 cukier wanilinowy,
1 galaretka cytrynowa.
Biszkopt:
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy lekko łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie równomiernie na blaszce wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu studzimy i oddzielamy od papieru.
Masa budyniowa:
W ½ szklanki mleka mieszamy mąkę, jajka i żółtka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę mleka z mąką i jajkami. Energicznym ruchem mieszamy, aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje, wyłączamy gaz i go studzimy. Masło rozcieramy do białości. Porcjami dodajemy ostudzony budyń i dobrze razem miksujemy.
Masa śmietanowa:
Śmietankę ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno. Następnie dodajemy rozpuszczoną w ½ szklanki wody wystudzoną galaretkę cytrynową. Ubijamy.
Na ostudzony biszkopt rozsmarowujemy połowę masy krówkowej. Na masę układamy warstwę krakersów i ponownie smarujemy masą. Następnie układamy drugą warstwę krakersów. Na to rozsmarowujemy masę budyniową i następnie masę śmietanową. Na wierzch posypujemy migdały. Ciasto odstawiamy do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie