
Jaglanka, czyli kasza jaglana na słodko, to idealne danie na śniadanie, które zachwyca smakiem i dostarcza mnóstwa energii. W połączeniu z owocami, miodem i orzechami stanowi pełnowartościowy posiłek, który można przygotować w zaledwie kilka chwil. Kasza jaglana, bogata w witaminy z grupy B, żelazo i magnez, to świetny wybór dla osób dbających o zdrową dietę. Dodatkowo jest naturalnie bezglutenowa, co czyni ją bezpiecznym rozwiązaniem dla osób z nietolerancją glutenu.
500 ml mleka roślinnego lub zwykłego mleka krowiego 2%
½ szklanka kaszy jaglanej
2 łyżki miodu
dowolne owoce: np. mandarynki, truskawki, maliny, borówki, śliwki, gruszki itp.
5 suszonych daktyli
łyżka rodzynek
1/3 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 opakowanie jogurtu naturalnego
2 łyżki migdałów
2 łyżki pistacji
Mleko zagotowujemy. Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy przekładamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę i gotujemy kaszę pod przykryciem około 15 minut, aż będzie prawie całkowicie miękka. Dodajemy rodzynki, daktyle, sól, cynamon i gotujemy jeszcze kilka minut, aż owoce zmiękną (należy mieszać bo kasza gęstnieje). Słodzimy miodem i przekładamy do miseczek. Na wierzch dajemy 1-2 łyżki jogurtu naturalnego i układamy owoce. Posypujemy migdałami i pistacjami.
To danie nie tylko syci, ale też wzmacnia odporność, poprawia koncentrację i dba o kondycję skóry. Połączenie kaszy z owocami i miodem dostarcza naturalnej słodyczy, a orzechy wzbogacają posiłek w zdrowe tłuszcze.
Jaglanka to propozycja, która przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wypróbuj ją już dziś i ciesz się zdrowym początkiem dnia!
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie