Reklama

Połączenie kwaskowego aromatu ze słodyczą i chrupkim wierzchem. Jabłka w cieście z orzechową posypką

11/12/2023 12:26

Składniki:

3 duże jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka przypraw korzennych

800 g ciasta francuskiego

1 jajko (roztrzepane)

50 g orzechów laskowych (posiekanych)

2 łyżki jasnego i ciemnego cukru

Wykonanie:

Do rondla wkładam jabłka, wsypuję cukier i przyprawy korzenne, dodaję 4 łyżki zimnej wody. Przykrywam i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Odstawiam do wystudzenia. W tym czasie na lekko oprószonym mąką blacie rozwijam ciasto francuskie i wycinam 6 jednakowych kwadratowych kawałków. Na każdym z nich nakładam czubatą łyżkę wystudzonych jabłek. Składam rogi do środka i sklejam je. Wierzch ciastka smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję orzechami wymieszanymi z cukrem. Wkładam na około 18 minut do piekarnika  rozgrzanego do 200°C.

Smacznego!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 16/05/2024 11:25
Reklama

Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do