Reklama

Jabłka pieczone z bakaliami i bitą śmietaną

23/10/2023 13:00

Składniki: (3 sztuki)

3 jabłka

3 orzechy włoskie

6 orzechów laskowych

2 łyżeczki rodzynek

2 łyżeczki płatków owsianych

2 łyżeczki suszonej żurawiny

1 łyżeczka ziaren słonecznika lub dyni

cynamon, lub przyprawa do piernika

100 mln śmietany kremówki

3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy i  wydrążamy gniazdo nasienne. Orzechy, rodzynki i żurawinę  siekamy, dodajemy płatki owsiane i pestki dyni, słonecznika. Mieszamy razem z przyprawami i wkładamy mieszankę do wydrążonych jabłek. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 - 30 minut. W międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem na sztywną pianę. Po wyjęciu jabłek z piekarnika na każde nakładamy łyżkę śmietanki. Podajemy od razu jeszcze ciepłe.

Zamiast bitej śmietany można ozdobić jabłko ubitą pianą z białek. Na trzy jabłka wystarczy jedno małe białko i kilka łyżek cukru. Białka z cukrem ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Przed pieczeniem nakładamy łyżką na każde jabłko. Pieczemy krócej niż 30 min, gdyż piana może się przypalić.

Smacznego!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do