
Energetyczny gulasz z kurczaka i kaszy perłowej to prawdziwa uczta smaków, idealna na rozgrzanie organizmu i dostarczenie energii. Warto włączyć takie dania do jesiennego menu – to prosty sposób na połączenie smaku i zdrowia.
Kasza perłowa to skarbnica wartości odżywczych. Jest bogata w błonnik, co wspiera trawienie i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Zawiera również witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak magnez i cynk, które wzmacniają organizm. Kurczak z kolei dostarcza pełnowartościowego białka, wspomagając regenerację mięśni i budowę odporności.
150 g kaszy perłowej
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 duża cebula, posiekana
1 por, posiekany w plastry (1 cm)
1 kłącze selera, posiekane w plastry (2 cm )
2 duże marchewki, posiekane w plastry (2 cm )
1 pasternak, posiekany w kostkę (2 cm)
sól i świeżo mielony pieprz
8 pozbawionych skóry i kości (wytrybowanych) kurzych udek
600 ml bulionu z kurczaka
Wsypujemy kaszę do rondelka i zalewamy zimną wodą. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i odsączamy.
W dużej patelni z przykrywką rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego. Przesmażamy cebulę, pora, selera, marchewkę i pasternak przez 10 minut, na średnim ogniu, do momentu aż zaczną się rumienić. Przekładamy warzywa do naczynia, a patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym.
Rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju na patelni. Mąkę mieszamy z solą i pieprzem i obtaczamy w niej kurczaka. Możemy udka kurczaka podzielić na mniejsze części -według uznania. Smażymy na złoty kolor przez 3-5 minut z każdej strony. Kurczaka odkładamy na moment do warzyw.
Na patelnię wlewamy bulion. Dodajemy warzywa, kaszę i kurczaka.
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy gaz i dusimy delikatnie przez 35-40 minut pod przykryciem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie