Reklama

Enchilada z kurczakiem i warzywami

16/03/2025 09:29

Enchilada z Kurczakiem i Warzywami – Meksykańska Rozkosz w Twojej Kuchni Jeśli marzysz o pysznym i sycącym daniu, które przeniesie Cię wprost do serca Meksyku, enchilada z kurczakiem i warzywami jest idealnym wyborem. To połączenie mięsa, warzyw i przypraw w jednej tortilli, zapieczone w sosie, jest nie tylko smaczne, ale również pełne intensywnych aromatów. Dodatkowo, to świetna opcja na obiad lub kolację, którą można przygotować w zaledwie kilku krokach.

Dlaczego warto spróbować enchilady?

Enchilada to danie, które można łatwo dostosować do własnych preferencji smakowych. Dzięki delikatnym tortillom, które doskonale komponują się z różnorodnymi nadzieniami, możesz eksperymentować z różnymi rodzajami mięs, warzyw i przypraw. Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs wykorzystywanych w tym daniu, ponieważ jest łatwe do przygotowania, lekkie i dobrze komponuje się z bogatym smakiem meksykańskich przypraw.

Warzywa, takie jak papryka, cebula czy kukurydza, w połączeniu z aromatycznymi przyprawami, takimi jak kumin, chili i czosnek, tworzą wspaniałą harmonię smaków. Enchilady są również bardzo sycące, dzięki połączeniu białka z kurczaka, błonnika z warzyw i pełnoziarnistej tortilli.

 

Składniki:

6 placków tortilli,

2 filety z kurczaka,

100 g (1 torebka) ryżu długoziarnistego,

1 czerwona papryka,

2 ogórki kiszone lub konserwowe,

1 szklanka kukurydzy konserwowej,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,

kilka listków bazylii,

10 dkg żółtego sera,

1 kulka sera mozzarella z zalewy,

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, zioła prowansalskie,

olej do smażenia,

opcjonalnie: szczypiorek do posypania.

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia. Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miseczki, skrapiamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawami, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.

Następnie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso, na dużym ogniu, ciągle mieszając – do zrumienienia.  Paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę, kukurydzę odsączamy z zalewy.  Warzywa mieszamy z przestudzonym kurczakiem i ryżem. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Przygotowujemy sos: cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy pomidory z puszki oraz listki bazylii. Wszystko razem dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie całość blendujemy na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz chilli. Placki tortilli smarujemy sosem pomidorowym, na sosie układamy porcję mięsno-warzywnego farszu, całość posypujemy startym żółtym serem. Tortille z farszem zwijamy w koperty i układamy na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą tortille z wierzchu smarujemy niewielką ilością sosu. Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy na plasterki. Plasterki sera układamy na zwiniętych tortillach. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Tortille zapiekamy w temperaturze 200’C przez około 10-15 minut – aż ser się roztopi. Przed podaniem danie można posypać posiekanym szczypiorkiem.

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 16/03/2025 09:29
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do