
Pistacje są idealnym składnikiem deserów. Jednym z nich są drożdżówki. Delikatne, pełne orzechów i mega puszyste.
Ciasto:
1 szkl. mleka
100 g cukru
30 g drożdży świeżych, pokruszonych
2 jajka
500 g mąki pszennej,
100g masła, miękkiego,
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 szczypta soli
1 słoiczek kremu pistacjowego
Garść orzeszków pistacjowych do posypania
Ewentualnie kilka truskawek do dekoracji
4łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
1łyżka cukru
Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko – podgrzewamy (ma być ciepłe, nie gorące!). Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz 1 całe jajko i 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania brzegów) – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy na gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią lub czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 30min. w ciepłe miejsce. W tym czasie sporządzamy kruszonkę. Mąkę przesiewamy dodajemy do niej masło i cukier i siekamy aby składniki się połączyły. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy na stolnicę obsypaną mąką, ponownie przerabiamy i dzielimy na ok. 16 części. Kęsy ciasta formujemy w kule i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 – 20min. Piekarnik nagrzewamy do 190℃. Blachę wykładamy papierem. Na środku każdej kuli robimy wgłębienie za pomocą szklanki, mocno dociskając. We wgłębieniu nakładamy łyżeczkę kremu i posypujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i ewentualnie cząstkami truskawek dociskając delikatnie palcami do ciasta. Brzegi smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Gotowe drożdżówki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. bez termoobiegu.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie