Reklama

Drożdżówki z kremem pistacjowym

07/09/2024 16:05

Pistacje są idealnym składnikiem deserów. Jednym z nich są drożdżówki. Delikatne, pełne orzechów i mega puszyste.

Składniki:

Ciasto:

1 szkl. mleka

100 g cukru

30 g drożdży świeżych, pokruszonych

2 jajka

500 g mąki pszennej,

100g masła, miękkiego,

2 łyżeczki cukru wanilinowego

1 szczypta soli

1 słoiczek kremu pistacjowego

Garść orzeszków pistacjowych do posypania

Ewentualnie kilka truskawek do dekoracji

Kruszonka:

4łyżki mąki pszennej

1 łyżka masła

1łyżka cukru

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko – podgrzewamy (ma być ciepłe, nie gorące!). Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz 1 całe jajko i 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania brzegów) – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy na gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią lub czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 30min. w ciepłe miejsce. W tym czasie sporządzamy kruszonkę. Mąkę przesiewamy dodajemy do niej masło i cukier i siekamy aby składniki się połączyły. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy na stolnicę obsypaną mąką, ponownie przerabiamy i dzielimy na ok. 16 części. Kęsy ciasta formujemy w kule i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 – 20min. Piekarnik nagrzewamy do 190℃.  Blachę wykładamy papierem. Na środku każdej kuli robimy wgłębienie za pomocą szklanki, mocno dociskając. We wgłębieniu nakładamy łyżeczkę kremu i posypujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i ewentualnie cząstkami truskawek dociskając delikatnie palcami do ciasta. Brzegi smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Gotowe drożdżówki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. bez termoobiegu. 

Smacznego!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 07/09/2024 16:05
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do