Oleksandr Hlukhotko - uczeń Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Trzcianie — poleca:
Łazanki domowe Składniki: 250 g mąki pszennej 2 jajka i 2 żółtka szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy żółtka i sól. Ręką mieszamy składniki, następnie skrapiając niewielką ilością wody (około 1/4 szklanki), łączymy składniki w jednolitą kulę. Ciasto wykładamy na stolnicę i wygniatamy przez około 10 minut, aż będzie elastyczne. Następnie zawijamy w wilgotną ściereczkę i odkładamy na godzinę (po tym czasie ciasto odpocznie i dodatkowo zmięknie). Cienko rozwałkowujemy i kroimy najpierw na paski o szerokości 2 cm, następnie w poprzek na 2 - 3 cm kawałki. Zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy łazanki partiami. Gotujemy przez około minutę, odławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Łazanki można przygotować wcześniej.
Kiszona kapusta z grzybami Składniki: 50 g suszonych grzybów, najlepiej borowików 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki kminku całego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy extra vergine Przygotowanie: Grzyby myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką zimnej wody, moczymy przez kilka godzin lub przez noc. Grzyby gotujemy w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzamy zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę płukamy dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odciskamy i grubo siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i delikatnie smażymy ją przez około 5 minut. Dodajemy kapustę oraz przyprawy: sól, pieprz, kminek, sos sojowy i cukier. Mieszając smażymy przez minutę. Dodajemy namoczone grzyby i dalej smażymy przez minutę. Wlewamy wodę z grzybów lub wodę w ilości 3/4 szklanki. Przykrywamy i gotujemy przez około 20 minut, w międzyczasie kilka razy mieszamy. Następnie zdejmujemy pokrywę i gotujemy przez około 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i oliwę extra vergine. Przed podaniem łączymy z częścią ugotowanych łazanek, mniej więcej w proporcjach pół na pół. Smacznego!
Obserwuj nas na Google News
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Komentarze opinie