Reklama

Nie masz pomysłu na obiad? To może klasyka, czyli domowe łazanki z kapustą i grzybami

04/02/2022 12:25





Oleksandr Hlukhotko - uczeń Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Trzcianie — poleca:

Łazanki domowe
Składniki:
250 g mąki pszennej
2 jajka i 2 żółtka
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy żółtka i sól. Ręką mieszamy składniki, następnie skrapiając niewielką ilością wody (około 1/4 szklanki), łączymy składniki w jednolitą kulę. Ciasto wykładamy na stolnicę i wygniatamy przez około 10 minut, aż będzie elastyczne. Następnie zawijamy w wilgotną ściereczkę i odkładamy na godzinę (po tym czasie ciasto odpocznie i dodatkowo zmięknie).
Cienko rozwałkowujemy i kroimy najpierw na paski o szerokości 2 cm, następnie w poprzek na 2 - 3 cm kawałki. Zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy łazanki partiami. Gotujemy przez około minutę, odławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.
Łazanki można przygotować wcześniej.
 
Kiszona kapusta z grzybami
Składniki:
50 g suszonych grzybów, najlepiej borowików
500 g kiszonej kapusty
1 duża cebula
2 łyżki oleju roślinnego
przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki kminku całego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy extra vergine
Przygotowanie:
Grzyby myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką zimnej wody, moczymy przez kilka godzin lub przez noc. Grzyby gotujemy w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzamy zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Kapustę płukamy dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odciskamy i grubo siekamy.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i delikatnie smażymy ją przez około 5 minut. Dodajemy kapustę oraz przyprawy: sól, pieprz, kminek, sos sojowy i cukier. Mieszając smażymy przez minutę.
Dodajemy namoczone grzyby i dalej smażymy przez minutę. Wlewamy wodę z grzybów lub wodę w ilości 3/4 szklanki. Przykrywamy i gotujemy przez około 20 minut, w międzyczasie kilka razy mieszamy.
Następnie zdejmujemy pokrywę i gotujemy przez około 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i oliwę extra vergine. Przed podaniem łączymy z częścią ugotowanych łazanek, mniej więcej w proporcjach pół na pół.
 
Smacznego!
 
 
 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do