Reklama

Delikatne kokosanki 

28/11/2022 12:29

Składniki:

4 białka średnich jajek - około 0,5 szklanki białek

3 szklanki drobnych wiórków kokosowych - 300 g

trochę ponad pół szklanki drobnego cukru - około 150 g

kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego

szczypta soli

Wykonanie:

Z czterech średniej wielkości białek otrzymamy około 140 gramów białka, czyli połowę szklanki z białkami. Dodajemy małą szczyptę soli i zaczynamy ubijać białka. Białka ubijamy mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększamy. Białka ubijamy nie dłużej niż 2 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.

Zaczynamy dodawać cukier. Po każdej łyżce miksujemy białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksujemy całość około minuty lub dłużej. W ten sposób stopniowo dodajemy pół szklanki drobnego cukru. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Do ubitego białka dodajemy kilka kropel aromatu/olejku migdałowego lub waniliowego i delikatnie mieszamy sztywną masę bezową. Dodajemy trzy szklanki drobnych wiórków kokosowych. Jedna szklanka o pojemności 250 ml waży około 100 gramów. Mieszamy i gotowe. Z takiej masy można od razu formować kokosanki.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę na kokosanki nabieramy łyżką. Formujemy w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Takie kokosanki układamy jedna obok drugiej na papierze. 

Formę z kokosankami umieszczamy na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Kokosanki pieczemy tak maksymalnie do 20 minut. Już po 15 minutach pieczenia sprawdzamy, czy nie za mocno się przypiekają. Kokosanki powinny być rumiane, ale nie przypalone.

  Smacznego!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do