
W dzisiejszym zabieganym świecie, coraz bardziej doceniamy przepisy, które nie tylko zachwycają smakiem, ale też oszczędzają nasz czas i wysiłek. Ciasto z jagodami to doskonały przykład takiego deseru – szybkie, proste i niezwykle smaczne.
Dzięki sprawdzonemu przepisowi, możesz w krótkim czasie cieszyć się domowym wypiekiem, który zachwyci całą rodzinę.
3 jajka
1/3 szkl. cukru ok. (ok. 70g)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szkl. maślanki
4 łyżki oleju
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g jagód
20 g masła
30 g mąki
15 g cukru
Piec rozgrzewamy do temperatury 180℃ Foremkę typu keksówka wykładamy papierem do pieczenia. Jajka mieszamy z cukrami i szczyptą soli, dodajemy olej i maślankę. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy rózgą lub mikserem.
Jagody dzielimy na pół, do jednej części wsypujemy łyżeczkę mąki i mieszamy. Owoce z mąką dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej foremki. Na wierzch wysypujemy drugą część jagód.
Wszystkie składnik na kruszonkę rozcieramy ze sobą do uzyskania okruchów, następnie posypujemy nimi ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 - 45min (do suchego patyczka).
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie