Reklama

Ciasto z jagodami i kruszonką - przepis na ciasto z jagodami i chrupiącą kruszonką - Smacznego!

W dzisiejszym zabieganym świecie, coraz bardziej doceniamy przepisy, które nie tylko zachwycają smakiem, ale też oszczędzają nasz czas i wysiłek. Ciasto z jagodami to doskonały przykład takiego deseru – szybkie, proste i niezwykle smaczne.

Dzięki sprawdzonemu przepisowi, możesz w krótkim czasie cieszyć się domowym wypiekiem, który zachwyci całą rodzinę. 

Składniki:

3 jajka

1/3 szkl. cukru ok. (ok. 70g)

1 łyżeczka cukru waniliowego

1/2 szkl. maślanki

4 łyżki oleju

1 szkl. mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g jagód

 

Kruszonka:

20 g masła

30 g mąki

15 g cukru

Przygotowanie:

Piec rozgrzewamy do temperatury 180℃ Foremkę typu keksówka wykładamy papierem do pieczenia. Jajka mieszamy z cukrami i szczyptą soli, dodajemy olej i maślankę. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy rózgą lub mikserem.

Jagody dzielimy na pół, do jednej części wsypujemy łyżeczkę mąki i mieszamy. Owoce z mąką dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej foremki. Na wierzch wysypujemy drugą część jagód.

Wszystkie składnik na kruszonkę rozcieramy ze sobą do uzyskania okruchów, następnie posypujemy nimi ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i  pieczemy przez ok. 40 - 45min (do suchego patyczka).

 Smacznego!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 22/07/2024 10:17
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do