Reklama

Cebularze

12/01/2025 15:45

Składniki

2 szklanki mąki

1 jajko

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

3 dag świeżych drożdży lub pełna łyżeczka drożdży w proszku

1 szklanka mleka

2 łyżki oleju

3-4 cebule

kmin

Sól, pieprz

 

Wykonanie: 

Do miski wsypujemy mąkę, jajo, olej, łyżeczkę soli. Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku, dodając łyżeczkę cukru i dodajemy do reszty. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.

W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę, smażymy na oleju, po lekkim zeszkleniu dodajemy trochę wody i dusimy jeszcze chwilkę, czekając aż woda wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jak ciasto podwoi swoją objętość, formujemy kulki i zostawiamy jeszcze w cieple do wyrośnięcia? (wychodzi ich koło 10, w zależności od wyrośnięcia ciasta).

 Po około 40 minutach kule spłaszczamy za pomocą dna szklanki. We wgłębienia wkładamy cebulę i posypujemy kminem. Pieczemy w piekarniku 170-190°C do zrumienienia ok.20-30 min.

Smacznego!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do