
2 szklanki mąki
1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
3 dag świeżych drożdży lub pełna łyżeczka drożdży w proszku
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
3-4 cebule
kmin
Sól, pieprz
Do miski wsypujemy mąkę, jajo, olej, łyżeczkę soli. Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku, dodając łyżeczkę cukru i dodajemy do reszty. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę, smażymy na oleju, po lekkim zeszkleniu dodajemy trochę wody i dusimy jeszcze chwilkę, czekając aż woda wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jak ciasto podwoi swoją objętość, formujemy kulki i zostawiamy jeszcze w cieple do wyrośnięcia? (wychodzi ich koło 10, w zależności od wyrośnięcia ciasta).
Po około 40 minutach kule spłaszczamy za pomocą dna szklanki. We wgłębienia wkładamy cebulę i posypujemy kminem. Pieczemy w piekarniku 170-190°C do zrumienienia ok.20-30 min.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie