Reklama

Bułeczki drożdżowe nadziane jagodami

13/07/2025 15:29

Składniki:

Ciasto:

- 1 pełna szklanka mleka

- 35g drożdży świeżych

- 100g cukru

- 600g mąki pszennej

- 2 żółtka + 1 całe jajo

- 2 łyżeczki cukru wanilinowego

- 100g miękkiego masła

- szczypta soli

Nadzienie:

- 400g jagód świeżych (leśnych)

- 2 łyżki cukru

- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

Kruszonka:

- 5łyżek mąki

- 30g masła

- 30g cukru

Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzewamy z cukrem, dodajemy pokruszone drożdże – mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy przesianą mąkę, żółtka, cukier wanilinowy, sól i wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy miękkie masło pokrojone na kawałki i dalej wyrabiamy, aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto możemy przygotować ręcznie lub w misie miksera. Powinniśmy otrzymać dość luźne ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45min. W tym czasie możemy przygotować pozostałe komponenty bułeczek. Kruszonka – w misce umieszczamy wszystkie składniki i łączymy je tak, aby uzyskać rozsypujące się ciasto – odstawiamy do lodówki.  Jagody umyte i osuszone łączymy z cukrem i skrobią ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jajko wybijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem – posłuży nam do smarowania bułeczek. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, delikatnie przerabiamy i  dzielimy na kęsy – wielkość kęsów zależy od tego jakiej wielkości bułeczki chcemy uzyskać. Mnie wyszło ok. 20szt. Każdy kęs ciasta rozwałkowujemy, nakładamy po ok. 1łyżce farszu jagodowego i dokładnie zlepiamy. Układamy na blasze lepieniem do dołu. Odstawiamy na ok 15min do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 190℃. Po wyrośnięciu każdą bułeczkę smarujemy jajkiem i oprószamy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 20 -25min.

  Smacznego!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 13/07/2025 15:29
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do