
Ciasto:
- 1 pełna szklanka mleka
- 35g drożdży świeżych
- 100g cukru
- 600g mąki pszennej
- 2 żółtka + 1 całe jajo
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100g miękkiego masła
- szczypta soli
- 400g jagód świeżych (leśnych)
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Kruszonka:
- 5łyżek mąki
- 30g masła
- 30g cukru
Mleko delikatnie podgrzewamy z cukrem, dodajemy pokruszone drożdże – mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy przesianą mąkę, żółtka, cukier wanilinowy, sól i wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy miękkie masło pokrojone na kawałki i dalej wyrabiamy, aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto możemy przygotować ręcznie lub w misie miksera. Powinniśmy otrzymać dość luźne ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45min. W tym czasie możemy przygotować pozostałe komponenty bułeczek. Kruszonka – w misce umieszczamy wszystkie składniki i łączymy je tak, aby uzyskać rozsypujące się ciasto – odstawiamy do lodówki. Jagody umyte i osuszone łączymy z cukrem i skrobią ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jajko wybijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem – posłuży nam do smarowania bułeczek. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, delikatnie przerabiamy i dzielimy na kęsy – wielkość kęsów zależy od tego jakiej wielkości bułeczki chcemy uzyskać. Mnie wyszło ok. 20szt. Każdy kęs ciasta rozwałkowujemy, nakładamy po ok. 1łyżce farszu jagodowego i dokładnie zlepiamy. Układamy na blasze lepieniem do dołu. Odstawiamy na ok 15min do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 190℃. Po wyrośnięciu każdą bułeczkę smarujemy jajkiem i oprószamy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 20 -25min.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie