
ten wyjątkowy przepis na brokułową zupę krem z dodatkiem sera pleśniowego i chrupiących chipsów z jarmużu to idealna propozycja na pożywny i elegancki posiłek. Połączenie aksamitnej zupy z wyrazistym smakiem sera oraz chrupkością jarmużu sprawia, że danie zachwyci każdego smakosza.
Składniki:
1 łyżka oliwy extra vergine
1 por
2 ziemniaki
1 łyżka masła
1 litr bulionu
1 brokuł
80 ml śmietanki 30%
100 g sera gorgonzola
(lub innego pleśniowego)
szczypiorek
Chipsy jarmużowe
Składniki:
150 g jarmużu (krojonego, umytego)
1 łyżka oliwy extra vergine
3 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz
szczypta płatków chilli lub ostrej papryki
Zupa brokułowa
W szerokim garnku na oliwie dusimy pokrojonego pora (biała i jasnozielona część), ok. 4 minuty.
Gdy por będzie już miękki dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz masło i smażymy razem przez ok. 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy przez ok. 10 minut. Dodajemy pokrojony drobno brokuł i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut, do miękkości warzyw.
Wlewamy śmietankę, dodajemy ok. 1/4 ilości sera pleśniowego, przelewamy do kielicha blendera i miksujemy na krem. Podajemy z resztą sera pokrojonego w kosteczkę, z chipsami jarmużowym.
W czasie gdy gotuje się zupa, przygotowujemy chipsy z jarmużu. Piekarnik nagrzewamy do 190℃. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsypujemy jarmuż, dodajemy resztę składników (oliwa, ser, sól, pieprz i płatki chilli) całość mieszamy dłońmi i wykładamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy przez ok. 12 minut na wyższej półce piekarnika.
Smacznego
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie