
Babka zebra to przepyszne ciasto, które wyróżnia się pięknymi, kontrastującymi ze sobą pasami jasnego i ciemnego ciasta. Oto rozbudowany przepis na babkę zebra, która z pewnością zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem...
400 g mąki pszennej
320 g cukru
5 jajek
220 ml wody mineralnej
150 g oleju
30 g kakao
30 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
20 g tłuszczu do wysmarowania formy
20 g bułki tartej
30 cukru pudru do posypania
Tortownicę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Ubić pianę z białek, utrwalić cukrem, dodać kolejno po 1 żółtku, a następnie olej i wodę mineralną, ubić. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać przesiane kakao, wymieszać, do drugiej dodać mąkę 30 g, wymieszać. Na środek tortownicy kłaść łyżkę ciasta białego, a następnie w to samo miejsce kłaść łyżkę ciasta ciemnego i tak do wyłożenia całej ilości ciasta. Piec. ok 1 godz. w temp.170-190 st. C. Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Babka zebra jest delikatna, wilgotna i bardzo efektowna. Idealna na rodzinne spotkania, święta czy inne okazje!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie