Reklama

Babka zebra

09/03/2025 09:00

Babka zebra to przepyszne ciasto, które wyróżnia się pięknymi, kontrastującymi ze sobą pasami jasnego i ciemnego ciasta. Oto rozbudowany przepis na babkę zebra, która z pewnością zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem...

Składniki:

400 g mąki pszennej

320 g cukru

5 jajek

220 ml wody mineralnej

150 g oleju

30 g kakao

30 g mąki pszennej

15 g proszku do pieczenia

20 g tłuszczu do wysmarowania formy

20 g bułki tartej

30 cukru pudru do posypania

 

Wykonanie:

Tortownicę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Ubić pianę z białek, utrwalić cukrem, dodać kolejno po 1 żółtku, a następnie olej i wodę mineralną, ubić. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać przesiane kakao, wymieszać, do drugiej dodać mąkę 30 g, wymieszać. Na środek tortownicy kłaść łyżkę ciasta białego, a następnie w to samo miejsce kłaść łyżkę ciasta ciemnego i tak do wyłożenia całej ilości ciasta. Piec. ok 1 godz. w temp.170-190 st. C. Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić, posypać cukrem pudrem. 

Porady:

  • Możesz dodać do ciasta szczyptę cynamonu lub ekstrakt waniliowy dla dodatkowego aromatu.
  • Jeśli chcesz, możesz także dodać do ciasta kawałki czekolady lub orzechy dla urozmaicenia.

Babka zebra jest delikatna, wilgotna i bardzo efektowna. Idealna na rodzinne spotkania, święta czy inne okazje!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do