Bułeczki nadziane jagodami
Sezon na jagody rozpoczęty! Wśród dziesiątek przepisów na te owoce, ten jeden zawsze jest niezawodny. Oto bułeczki nadziane jagodami.
Składniki:
1,5 szkl. mleka
0,5 szkl. oleju
4 żółtka
3 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
10 dkg drożdży
mąki ile zabierze (u mnie ok. 3,5szkl. poznańskiej)
Nadzienie:
30dkg czarnej jagody lub borówki amerykańskiej
3-4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i drożdże – mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy pozostałe składniki. Mąkę dodajemy stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta. Ciasto wyrabiamy przez chwilę, żeby wszystkie składniki się dobrze wymieszały i odstawiamy do lodówki na 30min. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Borówki lub jagody płuczemy, osuszamy i mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodatek mąki sprawi, że sok z owoców nie wypłynie nam z bułeczek. Po wyrośnięciu ciasta, dzielimy je na mniejsze kęsy i rozpłaszczamy ręką, na środek dajemy nadzienie i zlepiamy formując kulę, układamy na blasze wyłożonej papierem zachowując odstępy. Odstawiamy na 10min. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do pieca na ok. 25min.
Smacznego!
Podobne wpisy