bułeczki

Bułeczki nadziane jagodami

Sezon na jagody rozpoczęty! Wśród dziesiątek przepisów na te owoce, ten jeden zawsze jest niezawodny. Oto bułeczki nadziane jagodami.

Składniki:

1,5 szkl. mleka

News will be here

0,5 szkl. oleju

4 żółtka

3 łyżki cukru

1 cukier wanilinowy

10 dkg drożdży

mąki ile zabierze (u mnie ok. 3,5szkl. poznańskiej)

Nadzienie:

30dkg czarnej jagody lub borówki amerykańskiej

3-4 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i drożdże – mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy pozostałe składniki. Mąkę dodajemy stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta. Ciasto wyrabiamy przez chwilę, żeby wszystkie składniki się dobrze wymieszały i odstawiamy do lodówki na 30min. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Borówki lub jagody płuczemy, osuszamy i mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.  Dodatek mąki sprawi, że sok z owoców nie wypłynie nam z bułeczek. Po wyrośnięciu ciasta, dzielimy je na mniejsze kęsy i rozpłaszczamy ręką, na środek dajemy nadzienie i zlepiamy formując kulę, układamy na blasze wyłożonej papierem zachowując odstępy. Odstawiamy na 10min. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do pieca na ok. 25min.

 Smacznego!