PALUSZKI

Paluszki z ciasta francuskiego z kminkiem

Składniki:

1kg mąki pszennej

½ litra wody

News will be here

3 łyżki octu

1 całe jajo

3 margaryny np. Palma lub Bielska

Sól, papryka mielona, kminek

1 białko

Ok. 200g sera żółtego

Przygotowanie:

Z mąki, wody, octu i jaja zarabiamy ciasto, jak na pierogi. Rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5mm i skrawając z margaryny cienkie plasterki kładziemy je na cieście i delikatnie rozsmarowujemy. Składamy ciasto z margaryną w kopertę i odstawiamy do schłodzenia na ok. 30min Następnie rozwałkowujemy i znów składamy w kopertę. Odstawiamy do schłodzenia na ok. 2 – 3 godz. po tym czasie ostatni raz wałkujemy ciasto na grubość ok. 3-4mm. Następnie radełkiem tniemy na prostokąty ok.2x10cm (wielkość wg uznania) smarujemy roztrzepanym białkiem i oprószamy przyprawami. Na koniec ścieramy na drobnych oczkach ser i posypujemy nim cieniutko paluszki. Piec rozgrzewamy do 200℃ Paluszki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i pieczemy do zrumienienia ok. 15 – 20min. Paluszki bardzo dobrze smakują  jako dodatek do barszczu czerwonego.

Smacznego!