Obraz1

Rolada z ciasta marchewkowego

Składniki:

Ciasto marchewkowe:

3 marchewki  (ok. 1 1/2 szklanki) 

4 jaja

1/2 szklanki cukru

4 łyżki oleju roślinnego

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka cukru wanilinowego

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

Nadzienie :

¾  kostki miękkiego masła

2 op. serka kremowego Philadelphia (razem 250 g)

1 łyżka cukru wanilinowego

4 łyżki cukru pudru

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Jajka, serek, masło i marchewkę wyjmujemy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową. Blaszkę z piekarnika smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Jajka ubijamy przez ok. 3 minuty na puszysto, następnie stopniowo, po łyżce, wsypujemy cukier cały czas ubijając. Na koniec stopniowo wlewamy olej ubijając składniki. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z cukrem wanilinowym, solą, proszkiem, sodą, cynamonem i imbirem. Suche składniki wsypujemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy marchewkę lekko odciśniętą w dłoni z soku i ponownie mieszamy. Wykładamy na przygotowaną blachę i wstawiamy do piekarnika na ok.20 minut. Ściereczkę kuchenną wysypujemy przez sitko cukrem pudrem i wykładamy na to ciasto do góry dnem. Odklejamy z wierzchu papier i zawijamy roladę w ściereczkę wzdłuż dłuższego boku. Odkładamy do całkowitego ostudzenia.

Krem zaczynamy przygotowywać gdy rolada ostygnie. Ubijamy masło z serkiem, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem na puszysty krem (ok. 3 – 4 minuty). Rozwijamy placek marchewkowy i smarujemy go kremem. Zwijamy ponownie roladę i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę, aż krem trochę zesztywnieje. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!