jkabłka

Jabłka w cieście z orzechową posypką

Składniki:

3 duże jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)

3 łyżki cukru pudru

News will be here

1 łyżeczka przypraw korzennych

800 g ciasta francuskiego

1 jajko (roztrzepane)

50 g orzechów laskowych (posiekanych)

2 łyżki jasnego i ciemnego cukru

Wykonanie:

Do rondla wkładam jabłka, wsypuję cukier i przyprawy korzenne, dodaję 4 łyżki zimnej wody. Przykrywam i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Odstawiam do wystudzenia. W tym czasie na lekko oprószonym mąką blacie rozwijam ciasto francuskie i wycinam 6 jednakowych kwadratowych kawałków. Na każdym z nich nakładam czubatą łyżkę wystudzonych jabłek. Składam rogi do środka i sklejam je. Wierzch ciastka smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję orzechami wymieszanymi z cukrem. Wkładam na około 18 minut do piekarnika  rozgrzanego do 200°C.

Smacznego!