Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Składniki:
pieczarki 500 g
mięso mielone 500 g

jajko 2 szt.
cebula biała 1 szt.
czosnek 2 ząbki
pieprz
sól
bułka tarta klasyczna
ser żółty 100 g
Przygotowanie:
Z pieczarek usuwamy trzony i oczyszczamy główki tak by w ich wnętrzu było więcej miejsca.
Nóżki siekamy w kosteczkę i dodajemy do mięsa mielonego razem z 1 jajkiem i drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.
Na koniec mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Małą łyżeczką wypełniamy kapelusze pieczarek tak przygotowanym mięsem.
Następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej (można podwójnie) i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. obsmażamy najpierw od strony pieczarki, aż się zrobi rumiana, później przewracamy. Posypujemy gorący wierzch pieczarki startym żółtym serem, aby się roztopił
Tak przygotowane pieczarki smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Proponuje podawać z frytkami i jakąś sałateczką.
Smacznego!
Podobne wpisy