Obraz1

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Składniki:

pieczarki 500 g

mięso mielone 500 g

News will be here

jajko 2 szt.

cebula biała 1 szt.

czosnek 2 ząbki

pieprz

sól

bułka tarta klasyczna

ser żółty 100 g

Przygotowanie:

Z pieczarek usuwamy trzony i oczyszczamy główki tak by w ich wnętrzu było więcej miejsca.

Nóżki siekamy w kosteczkę i dodajemy do mięsa mielonego razem z 1 jajkiem i drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.

Na koniec mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Małą łyżeczką wypełniamy kapelusze pieczarek tak przygotowanym mięsem.

Następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej (można podwójnie) i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. obsmażamy najpierw od strony pieczarki, aż się zrobi rumiana, później przewracamy. Posypujemy gorący wierzch pieczarki startym żółtym serem, aby się roztopił

Tak przygotowane pieczarki smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Proponuje podawać z frytkami i jakąś sałateczką.

Smacznego!