Obraz1

Drobiowe wątróbki z jabłkami i cebulą

Składniki:

Wątróbka drobiowa – 600g

Jabłka – 2szt.

News will be here

Cebula – 3szt.

Mąka pszenna – 50g

Olej – ok. 50ml

Sól, pieprz, majeranek – do smaku

Przygotowanie:

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon i żyłek. Przeprowadzamy obróbkę wstępną jabłek i cebuli. Jabłka kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu krótko podsmażamy jabłka, przekładamy do naczynia. Na tej samej patelni smażymy cebulę do zeszklenia po czym przekładamy ją do jabłek. Wątróbkę oprószamy mąką i smażymy na pozostałym tłuszczu z każdej strony ok. 2-3min. Pod koniec smażenia dodajemy jabłka i cebulę, mieszamy razem, krótko podgrzewamy i doprawiamy do smaku.  

Smacznego!