Obraz1

Rolada wołowa z szynką, kiszoną kapustą i marchewką

Składniki:

300 g wołowiny z udźca

50 g szynki w plastrach

250 g kapusty kiszonej

80 g marchewki ( pokrojona w słupki)

2 łyżki oleju

2 łyżki masła

sól

pieprz

musztarda

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Wołowinę kroimy wzdłuż, tworząc płat. Delikatnie go rozbijamy tłuczkiem na cienki prostokąt. Marchewkę kroimy w słupki i blanszujemy. Mięso nacieramy solą i pieprzem, roztartym czosnkiem i cienko smarujemy  musztardą.   Na cały płat mięsa równo rozkładamy plasterki szynki, następnie odciśniętą i pokrojoną kapustę i słupki marchewki. Zwijamy mięso ciasno w roladę i związujemy nitką. Roladę obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem (mięso polewamy masłem, na którym się obsmażało). Mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i pieczemy przez godzinę, co jakiś czas polewając je sosem spod pieczenia. Roladę podajemy z ziemniakami. 

Smacznego!