Rolada wołowa z szynką, kiszoną kapustą i marchewką
Składniki:
300 g wołowiny z udźca
50 g szynki w plastrach
250 g kapusty kiszonej
80 g marchewki ( pokrojona w słupki)
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól
pieprz
musztarda
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy wzdłuż, tworząc płat. Delikatnie go rozbijamy tłuczkiem na cienki prostokąt. Marchewkę kroimy w słupki i blanszujemy. Mięso nacieramy solą i pieprzem, roztartym czosnkiem i cienko smarujemy musztardą. Na cały płat mięsa równo rozkładamy plasterki szynki, następnie odciśniętą i pokrojoną kapustę i słupki marchewki. Zwijamy mięso ciasno w roladę i związujemy nitką. Roladę obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem (mięso polewamy masłem, na którym się obsmażało). Mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i pieczemy przez godzinę, co jakiś czas polewając je sosem spod pieczenia. Roladę podajemy z ziemniakami.
Smacznego!
Podobne wpisy