Obraz1

Krem paprykowo-pomidorowy

Składniki:

3 czerwone papryki

1 puszka pomidorów

1 ząbek czosnku

1 duża cebula

1 szklanka bulionu

1/3 łyżeczki chili

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

sól i pieprz

śmietana

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Paprykę umyć, pokroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarować lekko oliwą. Piec ok. 30 min. Skóra powinna być pomarszczona, a nawet zczerniała. Po wyjęciu z piekarnika włożyć paprykę do foliowej torebki i szczelnie zamknąć. Odczekać kilkanaście minut. Następnie obrać paprykę ze skórki i pokroić w kostkę.

Posiekać cebulę i czosnek. Do rondla nalać oliwę i na rozgrzaną wrzucać cebulę. Gdy się zeszkli, dodać czosnek i słodką paprykę oraz chili. Mieszać.

Dodać do garnka paprykę, pomidory z puszki oraz bulion. Dusić ok. 15 min. Zblendować zupę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wielbiciele ostrych potraw mogą dodać jeszcze chili.

Zupę podawać z kleksem śmietany, listkiem pietruszki lub bazylii.

 Smacznego!