Krem paprykowo-pomidorowy
Składniki:
3 czerwone papryki
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
1 szklanka bulionu
1/3 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz
śmietana
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Paprykę umyć, pokroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarować lekko oliwą. Piec ok. 30 min. Skóra powinna być pomarszczona, a nawet zczerniała. Po wyjęciu z piekarnika włożyć paprykę do foliowej torebki i szczelnie zamknąć. Odczekać kilkanaście minut. Następnie obrać paprykę ze skórki i pokroić w kostkę.
Posiekać cebulę i czosnek. Do rondla nalać oliwę i na rozgrzaną wrzucać cebulę. Gdy się zeszkli, dodać czosnek i słodką paprykę oraz chili. Mieszać.
Dodać do garnka paprykę, pomidory z puszki oraz bulion. Dusić ok. 15 min. Zblendować zupę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wielbiciele ostrych potraw mogą dodać jeszcze chili.
Zupę podawać z kleksem śmietany, listkiem pietruszki lub bazylii.
Smacznego!
Podobne wpisy