Jabłka pieczone z bakaliami i bitą śmietaną
Składniki: (3 sztuki)
3 jabłka
3 orzechy włoskie

6 orzechów laskowych
2 łyżeczki rodzynek
2 łyżeczki płatków owsianych
2 łyżeczki suszonej żurawiny
1 łyżeczka ziaren słonecznika lub dyni
cynamon, lub przyprawa do piernika
100 mln śmietany kremówki
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy i wydrążamy gniazdo nasienne. Orzechy, rodzynki i żurawinę siekamy, dodajemy płatki owsiane i pestki dyni, słonecznika. Mieszamy razem z przyprawami i wkładamy mieszankę do wydrążonych jabłek. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 – 30 minut. W międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem na sztywną pianę. Po wyjęciu jabłek z piekarnika na każde nakładamy łyżkę śmietanki. Podajemy od razu jeszcze ciepłe.
Zamiast bitej śmietany można ozdobić jabłko ubitą pianą z białek. Na trzy jabłka wystarczy jedno małe białko i kilka łyżek cukru. Białka z cukrem ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Przed pieczeniem nakładamy łyżką na każde jabłko. Pieczemy krócej niż 30 min, gdyż piana może się przypalić.
Smacznego!
Podobne wpisy