Obraz1

Jabłka pieczone z bakaliami i bitą śmietaną

Składniki: (3 sztuki)

3 jabłka

3 orzechy włoskie

News will be here

6 orzechów laskowych

2 łyżeczki rodzynek

2 łyżeczki płatków owsianych

2 łyżeczki suszonej żurawiny

1 łyżeczka ziaren słonecznika lub dyni

cynamon, lub przyprawa do piernika

100 mln śmietany kremówki

3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy i  wydrążamy gniazdo nasienne. Orzechy, rodzynki i żurawinę  siekamy, dodajemy płatki owsiane i pestki dyni, słonecznika. Mieszamy razem z przyprawami i wkładamy mieszankę do wydrążonych jabłek. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 – 30 minut. W międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem na sztywną pianę. Po wyjęciu jabłek z piekarnika na każde nakładamy łyżkę śmietanki. Podajemy od razu jeszcze ciepłe.

Zamiast bitej śmietany można ozdobić jabłko ubitą pianą z białek. Na trzy jabłka wystarczy jedno małe białko i kilka łyżek cukru. Białka z cukrem ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Przed pieczeniem nakładamy łyżką na każde jabłko. Pieczemy krócej niż 30 min, gdyż piana może się przypalić.

Smacznego!