Obraz1

Kruche ślimaczki cynamonowe

Ciasto:

250 g mąki pszennej

150 g masła

News will be here

70 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego

40 g cukru

Nadzienie:

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Zimne masło kroimy na małe kawałki. Dodajemy mąkę, jogurt i cukier. Zagniatamy jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym). Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm. W miseczce mieszamy cynamon, cukier i cukier waniliowy. Posypujemy tym ciasto. Następnie ciasto zwijamy ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto odwijamy z folii i kroimy na cienkie paseczki o grubości 0,5 cm. (Ciasto będzie się trochę rozchodzić przy krojeniu. To normalne, ponieważ cukier z cynamonem oddziela od siebie warstwy ciasta). Ślimaczki układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, jedną blachę po drugiej, ok. 15- 17 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).

Smacznego!