Obraz1

Jagodzianki

Składniki na ciasto:

250 g mleka

30 g drożdży świeżych, pokruszonych

News will be here

100 g cukru

500 g mąki pszennej

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 żółtka

80 g miękkiego masła,

1 szczypta soli

Nadzienie:

ok. 400g świeżych jagód

40 g cukru

30 g skrobi ziemniaczanej

Kruszonka

180g mąki pszennej

100g zimnego masła

100g cukru

Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzewamy. Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mleko. Mieszamy do połączenia składników. Do misy miksera planetarnego przesiewamy mąkę dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy – mieszamy, następnie robimy wgłębienie w środku i wlewamy w nie mleko z drożdżami, dodajemy żółtka i miękkie masło pokrojone na kawałki. Zarabiamy ciasto, a następnie wyrabiamy dalej hakiem miksera (lub dłońmi) przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. W tym czasie powinno ok. dwukrotnie powiększyć objętość.

Między czasie przygotowujemy kruszonkę: mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drobno posiekane zimne masło i szybko rozcieramy palcami aż powstaną drobne okruszki.

Jagody płuczemy i dokładnie osuszamy. Dajemy mąkę ziemniaczaną, cukier i delikatnie mieszamy.

Wyrośnięte ciasto wybieramy z misy, wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i chwilę wyrabiamy.  Ciasto dzielimy na 16 równych części. Z każdej formujemy kulkę, odkładamy na stolnicę i przykrywamy ściereczką – czekamy ok. 20 min. aby podrosły. Z każdej kuli ciasta formujemy owalny placuszek o grubości ok. 1 cm, nakładamy łyżkę jagód i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Układamy (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok. 10 – 15 minut do kolejnego wyrośnięcia. Białko jaja roztrzepujemy widelcem i pędzelkiem smarujemy bułeczki, a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200℃ przez ok. 15 min. do zrumienienia.

Smacznego!