Paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki:
FARSZ:
40g suszonych grzybów
500g kiszonej kapusty
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól, pieprz
1 łyżka bułki tartej
CIASTO:
350g mąki
30g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
200ml mleka
1 płaska łyżeczka soli
2 żółtka
50g masła
1 żółtko +1 łyżka mleka
czarnuszka/mak/sezam/kminek
Przygotowanie:
FARSZ: Grzyby zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na całą noc. Następnie odcedzamy, drobno kroimy razem z kapustą. Gotujemy w tej wodzie, w której moczyły się grzyby z liśćmi laurowymi i zielem. Odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, dodajemy grzyby i kapustę. Przyprawiamy i dusimy do odparowania wody od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Zostawiamy do wystudzenia.
CIASTO: Przesianą mąkę umieszczamy w misie miksera. Robimy dołek, wkruszamy drożdże. Zasypujemy cukrem i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 10 min. Następnie dodajemy sól i 2 żółtka. Wyrabiamy na najniższych obrotach miksera. Kiedy składniki zaczną się łączyć wlewamy partiami roztopione i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy jeszcze 15 min aż będzie gładkie. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na około godz. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy. Na posypanym mąką blacie wałkujemy na prostokąt, dzielimy wzdłuż na pół. Farsz kładziemy na środku każdego paska ciasta, sklejamy w rulon. Obracamy sklejeniem do dołu. Wałeczek dzielimy na paszteciki o szerokości ok 4-5 cm. Na blaszce wysmarowanej masłem i posypaną mąką układamy paszteciki w niewielkich odstępach. Przykrywamy ścierką, zostawiamy na 20 min w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Paszteciki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 15-18min na złoto-brązowy kolor .
Smacznego!
Podobne wpisy