received_6321691101246486

Paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

FARSZ:

40g suszonych grzybów

500g kiszonej kapusty

1 cebula

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

sól, pieprz

1 łyżka bułki tartej

CIASTO:

350g mąki

30g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

200ml mleka

1 płaska łyżeczka soli

2 żółtka

50g masła

1 żółtko +1 łyżka mleka

czarnuszka/mak/sezam/kminek

Przygotowanie:

FARSZ: Grzyby zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na całą noc. Następnie odcedzamy, drobno kroimy razem z kapustą. Gotujemy w tej wodzie, w której moczyły się grzyby z liśćmi laurowymi i zielem. Odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, dodajemy grzyby i kapustę. Przyprawiamy i dusimy do odparowania wody od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Zostawiamy do wystudzenia.

CIASTO: Przesianą mąkę umieszczamy w misie miksera. Robimy dołek, wkruszamy drożdże. Zasypujemy cukrem i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 10 min. Następnie dodajemy sól i 2 żółtka. Wyrabiamy na najniższych obrotach miksera. Kiedy składniki zaczną się łączyć wlewamy partiami roztopione i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy jeszcze 15 min aż będzie gładkie. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na około godz. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy. Na posypanym mąką blacie wałkujemy na prostokąt, dzielimy wzdłuż na pół. Farsz kładziemy na środku każdego paska ciasta, sklejamy w rulon. Obracamy sklejeniem do dołu. Wałeczek dzielimy na paszteciki o szerokości ok 4-5 cm. Na blaszce wysmarowanej masłem i posypaną mąką układamy paszteciki w niewielkich odstępach. Przykrywamy ścierką, zostawiamy na 20 min w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Paszteciki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 15-18min na złoto-brązowy kolor . 

Smacznego!