Obraz1

Tradycyjna babka piaskowa

Składniki:

– 125 g mąki pszennej (niepełna szklanka)

– 125 g mąki ziemniaczanej (2/3 szklanki)

News will be here

– 4 duże jajka

– 150 g cukru (2/3 szklanki, można dodać mniej)

– 125 g miękkiego masła

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (6 g)

– aromat cytrynowy lub/i ekstrakt waniliowy

Przygotowanie:

Składniki do babki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmujemy je z lodówki, co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem.

Formę do babki dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.

Miękkie masło i cukier ucieramy razem przez 10 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodanym jajku.

Na koniec dodajemy obie mąki, wymieszane wcześniej z proszkiem do pieczenia.

Na tym etapie mieszamy już krótko, tylko tyle aby składniki się połączyły.

Gdy ciasto jest gotowe, przelewamy je do przygotowanej formy, wyrównujemy i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Babkę pieczemy przez 50 minut do 1 godziny na drugim poziomie od dołu. Przed wyjęciem, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona w środku.

Gdy patyczek wychodzi suchy, od razu wyjmujemy babkę z piekarnika i zostawiamy na 10-15 minut na blacie, do przestudzenia.

Następnie odwracamy formę do góry dnem i wyjmujemy  babkę. Możemy stuknąć kilka razy o blat, aby ciasto łatwiej odeszło od formy.

Posypujemy babkę cukrem pudrem.

Smacznego!